Viszkető bőr a térd alatt

A térd alatt lévő irritált, viszkető bőr az enyhe kényelmetlenségtől a végleges bomlasztóig terjedhet. A tartós viszketés folyamatos karcolást okozhat, ami károsíthatja a bőrt. Az egyik helyen viszkető bőrnek számos oka van, a száraz bőrtől a bőrgyulladástól, és az érintett terület normálisnak tűnhet, vagy vörös, göröngyös és durva. Mivel a viszketõ bõr csalódást okozhat, fontos, hogy a szenvedõ megértse, milyen körülmények okozhatják és hogyan kezelhetõk.

Jelek és tünetek

A viszketéses bőr a térd alatti részében kellemetlen érzést kelthet, ami elősegíti a karcolás szükségességét. A viszkető érzés csak a térd alatti területen lokalizálható, de terjedhet a testek más területeire is. A napi tevékenységeket nehézzé teheti, különösen, ha a viszketés makacs, és hat hétnél tovább tart. Az elhúzódó viszketés, mint pl. Krónikus pruritus.

Miért viszket?

A száraz bőr gyakori oka a viszkető bőrnek, amelyet nem okoz kiütés. A száraz levegő okozta nedvességveszteség, különösen télen, viszketést, repedést vagy hámlást okozhat. A lokalizált viszketés egyéb gyakori okai közé tartozik az ekcéma, a pikkelysömör, az impetigo, a csalánkiütés, az öregedő bőr és az irritáló szerek, például szappanok, vegyszerek vagy gyapjú. A parazitafertőzés, például a tetvek vagy a rüh, szintén súlyos viszketést okozhat a szervezetben. A belső rendellenesség, például máj- vagy vesebetegség által okozott viszketés általában az egész testet érinti, nem pedig egy lokalizált területet.

Otthoni jogorvoslatok és gondozás

A térd alatti bőrre felvitt hideg tömörítés leegyszerűsíti a tüneteket. Laza, könnyű ruházatot viseljen, különösen éjszaka, és kerülje a durva anyagok, például a gyapjú viselését. Használjon hidratálót a bőrön egész évben, különösen télen, a száraz bőr enyhítésére. Alkalmazzon over-the-counter hidrokortizon krémet viszkető területeken, vagy próbáljon ki túlcsorduló antihisztamint, ha a viszketésed allergiás. Ezenkívül a kámfor, kalamin vagy pramoxin tartalmú lotionok segíthetnek a viszketésnek. Súlyos vagy tartós viszketés esetén konzultáljon orvosával a pruritus pontos okainak meghatározásával. Az orvos javasolhat egy vényköteles antihisztamin, opiod-receptor antagonista gyógyszert vagy kortikoszteroidot is.

Zuhanyzás és tisztítás

Bár számos olyan körülmény van, amely viszkető bőrt okozhat, alapvető módszerek vannak a pruritus megelőzésére. A viszkető bőr szenvedő csak zuhanyozni vagy fürödni, langyos vagy könnyű vízben. Ez azért van, mert a forró víz szétfeszíti a nedvesség bőrét. Ezenkívül fontos, hogy a fürdőzés befejezése után minden szappannal lemossák. A szappanok és a tisztítószereknek enyhéknek kell lenniük, alacsony pH-mérleggel.

Kerülje a karcolódást

A krónikus karcolás és viszketés viszketést okozhat. Kezelés nélkül ez neurodermatitis nevű állapotot okozhat. Ez a bőr gyakran karcolódott területét bonyolultabbá és vastagabbá teszi. Az érintett terület sötétebb vagy vörösebb lehet, mint a környező bőr. Ezenkívül, a térd alatti terület ismételt megkarcolása állandó hegesedést, a bőr hyperpigmentációját vagy akár bakteriális fertőzést okozhat.