Vas-kiegészítők, amelyek vért szednek a székletben

A vas alapvető fontosságú ásványi anyag, amely fontos a vörösvértestek termelésében. A vas hiánya az étrendben vashiányos vérszegénységhez vezet. A vas-hiányt a Mayo Clinic szerint a menstruáció, égési sérülések, gyomorfekély, hemodialízis, bélbetegségek és gyomoreltávolítás miatt feleslegben lévő vérveszteség is okozhatja. A vashiányos tünetekkel rendelkező betegeket vas-kiegészítőkkel kezelik. A vas-kiegészítőkben szenvedő betegek vért találhatnak a székletükben.

A vas-kiegészítőkben szenvedő betegek a székletben vér jelenhetnek meg. A vas kiegészítők irritálják a gyomor bélését, ami gyomorfekélyt okoz. A véres széklet a vas-kiegészítők komoly szövődménye, és a betegeknek azonnali orvosi ellátást kell kérniük, amikor sötétvörös vagy élénkpiros vért észlelnek a székletben. A vas-kiegészítők étellel együtt csökkenthetik a gyomor irritációt. Az orvos bevonatos vas kiegészítőket is előírhat a gyomor irritáció csökkentésére.

Az orális vas-kiegészítők a sötétzöld vagy a fekete színt is megjeleníthetik. Ez a nem abszorbeált vasvegyületnek köszönhető, és a Mayo Klinika szerint ártalmatlan. Azonban azoknak a betegeknek, akik éles gyomorfájdalmakat és fekete székleteket kapnak, amelyeknek piros csíkok vannak, azonnali orvosi segítséget kell kérniük, mert a vas-kiegészítők által okozott gyomorfájás tünetei.

A vas kiegészítők egyéb mellékhatásokat is okoznak, mint például hasi fájdalom, émelygés, hányás, görcsök, fémes íz, fejfájás, szédülés, kipirulás, hátfájás, gyors szívverés, ájulás, hidegrázás, zsibbadás, kéz és láb bizsergése, A Mayo Klinikához. A vas-kiegészítők mellékhatásai közé tartozik a légzési nehézség, a száj és a torok duzzanata, fokozott izzadás, szokatlan gyengeség, sápadt, sovány bőr és görcsök.

A vas kiegészítők kétféle formában állnak rendelkezésre – vas és vas – a Dietary Supplements Hivatala szerint. A vas kiegészítők beadhatók injekcióként vagy orálisan. A vas kiegészítőket C-vitamint tartalmazó gazdag ételekkel kell bevenni. A C-vitamin növeli a vas felszívódását. A vas ételekkel történő bevétele szintén csökkenti a gyomor irritációt. A betegeknek kerülniük kell a felesleges vas kiegészítőket, hogy megakadályozzák a vas túlterhelését.

Vas kiegészítők és véres széklet

Vas kiegészítők és fekete széklet

A vas kiegészítők egyéb mellékhatásai

Vas kiegészítők adminisztrációja