Vas, csirkemáj és marhahús

A Vérhiányt az Egészségügyi Világszervezet szerint a világon a leggyakoribb táplálkozási hiánynak tekintik. A vas alapvető szerves anyag, amely megtalálható a szervezet valamennyi sejtjében, és amely különböző folyamatokba integrálódik. A vashiány olyan állapot, amelyben a testben túl kevés a vas, ami gyengeséget és fáradtságot eredményez, többek között a tünetek között. A csirke és marhahús nagy mennyiségű vasat tartalmaz. Jó források a napi vasfelvételre vonatkozó ajánlások teljesítéséhez.

A csirkehús a vas egyik leggazdagabb forrása, a marhahús jó mennyiségű vasat biztosít. A 100 g szelet pörkölt csirkemáj tartalmaz 13 mg vasat, vagy körülbelül 72 százalékos napi értéket. A 100 grammos szeletelt csirkehús 11,6 mg-os vagy 65 százalékos napi értéket tartalmaz a 2000 kalóriás étrend alapján, a “Calorie Lab” szerint. A nyers csirkemáj 9 mg vasat vagy 50 százalékos napi értéket tartalmaz 100 grammonként. A nyers marhahús viszont a vasból 4,9 mg vagy 27 százalékos napi értéket tartalmaz. A 68 g-os párolt marhahús 4,4 mg-os vagy 25 százalékos vas-napi értéket biztosít, a “Calorie Lab” szerint 81 gramm szelet pirított marhahús 5 mg vagy 28 százalék napi vas értéket biztosít.

A vas ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik a különböző testi folyamatokban. A vas fő funkciója az oxigén szállításának támogatása a szervezetben, a hemoglobinban a vas vasának közel kétharmada megtalálható. A hemoglobin olyan fehérje, amely a vörösvérsejtekben található, és oxigént szállít a szervezetben. A szervezetnek bizonyos kémiai reakciókra és aminosavak, neurotranszmitterek és hormonok termelésére is szükség van, a Harvard Health Publications szerint. Az étkezési vas két formája közé tartoznak a hemek, amelyek állati eredetűek és nem növényi eredetűek. Heme vas, a csirke- és marhahúsban található formát könnyebben felszívja a szervezet, szemben a nonheme vasal.

Az Orvostudományi Intézet Élelmiszer-és Táplálkozási Tanácsa naponta 8 mg vasat ajánl felnőtt férfiaknak és napi 18 mg-ot a nők 19-50 éves korában. A terhes nők naponta a legmagasabb mennyiségű vasat igénylik, napi 27 mg-os ajánlással, serdülőkorúak 14 és 18 éves kor között 15 mg naponta kell. A szoptató nők napi körülbelül 9 mg-tól 10 mg-ig terjednek. A gyermekek 1-3 évesnek 7 mg-ot kell naponta, és a 4-8-ig napi 10 mg-ra van szükség. A vas számára megengedett felső határértékek napi 40 mg – 45 mg vas. A toxicitás nagy mennyiségű vasbevitel mellett fordulhat elő, mert nem könnyű eltávolítani a szervezetből. Tartsa a vas kiegészítőket a gyerekektől és távol tartja a véletlen vas-toxicitás elkerülése végett.

A vasveszteség, a közegészségügyi probléma világszerte leggyakrabban vashiányos vérszegénységhez vagy alacsony vérszinthez vezet. Ennek oka lehet az alacsony táplálékbevitel, a vérveszteség és a vasabszorpciós problémák, és olyan tüneteket okozhatnak, mint a fáradtság, a csökkent teljesítmény és a gyengített immunrendszer. A terhességi és menstruációs nők, valamint a gyermekek a legnagyobb veszélyt jelentik a vasveszteség kialakulásának veszélyére, a Dietary Supplements Hivatal szerint. A vas-kiegészítőket gyakran a vashiány kezelésére írják fel.

Vastartalom

Vas

Diétás referencia bevitel

Hiány