Táplálkozás a hajdina mézben

A mézet már régóta világszerte használják aromaanyagként és alternatív gyógyászatban. A hajdina méz különösen sötét változata a méznek, viszonylag erős és megkülönböztető ízű. Ez a méz számos táplálkozási jellemzővel rendelkezik a méz egyéb fajtáival, bár a hajdina tápláló összetevőket is tartalmaz, amelyek nem megtalálhatók a könnyebb mézekben.

A hajdina méz, viszonylag nagy mennyiségű kalóriát adagonként, jó energiaforrás. Egy evőkanál méz tartalmaz 64 kalóriát, és egy standard méretű mézcsomagot találtak az éttermekben, jellemzően körülbelül 43 kalóriát tartalmaznak, az Egyesült Államok Mezögazdasági Minisztériuma Nemzeti Növényadatbázisának adatai szerint. A diéták és a fogyókúszók mérsékelten fogyasztják a mézet, hogy elkerüljék a felesleges kalóriabevitelt.

A hajdina mézben lévő kalóriák többsége cukorból származik. Minden evőkanál méz tartalmaz 17,3 g szénhidrátot, amelyek szinte mindegyike cukrokból áll. A mézben lévő cukor leginkább glükóz és fruktóz, nagyon kis mennyiségű szacharóz, ugyanaz a vegyület, amely az asztali cukrot alkotja. A cukorral szabályozott étrendet folytató egyéneknek, például a cukorbetegeknek, a mézet takarékosan kell fogyasztaniuk, hogy elkerüljék a magas cukorfogyasztást.

A hajdina méz vitaminok és ásványi anyagok forrása. Káliumot tartalmaz, amely lényeges ásványi anyag, amely támogatja a szervezet ideg-, izom- és szívműködését a University of Maryland Medical Center szerint. A méz tartalmaz betaint is, egy vegyület, amely segíti a májműködést, és segít csökkenteni a szívbetegség kockázatát. Kombináljuk a hajdina mézet más egészséges ételekkel, például teljes kiőrlésű pirítóssal, görög joghurtot vagy gyümölcsöt, hogy étkezést fogyasszunk a hasznos vitaminokban és ásványi anyagokban.

Eltérően sok könnyebb fajtától, a hajdina méz nagy mennyiségű antioxidánsokat tartalmaz – előnyös vegyi anyagok, amelyek megakadályozzák a sejtek molekuláris károsodását. A Cornell University elmagyarázza, hogy a hajdina mézben lévő antioxidánsok előnyösek a szív- és érrendszeri egészség szempontjából, mivel a méz fogyasztása segíthet fenntartani a “jó” koleszterinszintet a véráramban, miközben elősegíti a “rossz” LDL-koleszterin lebomlását. Méz fogyasztásakor válasszon hajdina mézet antioxidáns tartalmát és potenciális előnyeit a szív-és érrendszerünk számára. Ne használja a mézet semmilyen tünet vagy állapot kezelésére anélkül, hogy először orvosával konzultálna.

Kalória

Cukor

Vitaminok és ásványi anyagok

Antioxidánsok