Tabata vagy kocogás

Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor valószínűleg kocogás közben próbálta javítani a szív egészségét vagy fogyni. A kocogás sok időt vesz igénybe, és néhány embernek még unalmas lehet. A Tabata tréning teljesen más élmény a nagy intenzitású aerob gyakorlatokban, amelyek egyesek helyettesíthetik a kocogást és hasonló eredményeket hozhatnak. Ezek a két nagyon különböző gyakorlati formák mind az előnyeik, mind a hátrányaik. Nincs két ember testmozgásának igénye, és alaposan meg kell vizsgálnia, mielőtt részt vesz mindkét típusú edzésben.

Tabata

A Tabata egy nagy intenzitású sprint intervallum edzésprogram, amely nagyon rövid üléseken zajlik. Célja, hogy javítsa teljesítményét és zsírégetést rövid idő alatt. A nagy intenzitású intervallumképzést vagy a HIIT-t általában egy 2: 1 arányú protokollban végezzük az edzés és a helyreállítási periódusok között. Például 30-40 másodpercet tölthetsz egy kemény sprintben, váltakozva 15-20 másodpercig séta vagy kocogás lassan. A HIIT egy álló vagy fekvő kerékpáron, egy evezőgépen vagy egy elliptikus tréneren is elvégezhető. A protokoll olyan, mint egy futó, ahol a cél a zsírégetés és a kardio fitnesz elérése. Nem mindenkinek szól, és veszélyes lehet azok számára, akik nincsenek megfelelő fizikai állapotban.

Kocogás

A kocogás hosszabb idő alatt zajlik le, és a szív- és érrendszer rendszertelenül, rendszeres ritmusban dolgozik, nem pedig rövid, nagy intenzitású szuper-robbanásokkal. A kocogás különböző térd-, hát- és lábsérüléseket okozhat, azonban könnyebb szabályozni a kocogás intenzitását, mint Tabata, és sokkal biztonságosabb az időseknél, vagy azoknál, akik általában nem gyakorolnak. Lassan indulhatsz, mint egy kocogás, és rendszeresen futhatsz a kitartásoddal.

Csúcs oxigénfogyasztás

Tabata, más néven guerilla cardio, a csúcs oxigénfogyasztás előfeltétele, vagy a VO2max. A VO2max megszerzésének legjobb módja a sprintelés, a 2001-es “Muscle Media” cikk szerint. A cikk azt jelenti, hogy minél közelebb kerülsz a csúcs oxigénfogyasztásához egy edzés során, annál nagyobb az a zsír mennyisége, amelyet a tested az edzés befejezése után ég. Az elmélet az, hogy az edzés után a szervezet az aerob testmozgásról és a szénhidrátok égetéséről az anaerob hatásra vált át, ahol a zsír akkor égett, amikor már nem gyakorol. Az alacsony intenzitás miatt a VO2max nem érhető el kocogással.

óvintézkedések

A Tabata és a kocogás fizikai kihívásokat és veszélyeket jelenthet, valamint fizikai változásokat nyerhet a testedben. Függetlenül attól, hogy melyik testgyakorlást választotta, először keresse fel orvosát, hogy megbizonyosodjon róla, hogy eléggé egészségesen van, hogy képes legyen elviselni a bemutatott kihívásokat. Fontolja meg, hogy egy edzővel dolgozik, különösen, ha úgy dönt, hogy részt vesz a Tabata-ban. Ha nem szokott gyakorolni rendszeresen, kezdd el a kocogást vagy a Tabátát a kezdők számára jelentősen csökkentett ütemben, és dolgozz a lehető legteljesebb mértékben.