Szublingvális B12-vitamin a vészes vérszegénységért

A vészes vérszegénységgel rendelkező egyéneknek csökkent képességük van a B12 vitamin bevonására a vékonybélből. A B12 szükséges az eritropoézis, a vörösvértestek fejlődésének DNS-termeléséhez. A vészes vérszegénységgel élő egyéneknek nincs olyan kémiai szerepe, amely az orr-lel bevett B12-gyel a gyomorból a vékonybélbe jut. Ezek az egyének a B12 alternatív forrásait élvezik, például a szublingvális beadás, vagyis feloldható B12 tabletta felszívása a nyelv alatt.

A fájdalmas vérszegénység tünetei

Ha úgy gondolja, hogy véletlen vérszegénységet okozhat, forduljon orvosához a laboratóriumi vérvizsgálati elemzéshez. A National Library of Medicine szerint a tünetek közé tartoznak: mind a hasmenés és a székrekedés, a fáradtság, az étvágytalanság, a sápadt bőr, a koncentrációs problémák, a légszomj, különösen a testmozgás során, a duzzadt vagy különösen vörös nyelv, a vérzésgumik, a zavartság, Egyensúly, zsibbadás és / vagy bizsergés a kézben és a lábakban. Ezen egyszeri tünetek bármelyike ​​nem feltétlenül jelzi a vészes vérszegénységet, de vegye figyelembe a testi tüneteit, hogy elmondja orvosának, ha teljes vérképét veszik.

Étrendkiegészítők és élelmiszerek, amelyek a szublingvális B12-et bátorítják

A legtöbb ember a megfelelő B12-et felszívja az élelmiszereken keresztül: hús, baromfi, kagyló, tojás és tejtermékek. A diétás étrend-kiegészítő hivatal javasolja, hogy elkezdjen szedni a szublingvális B12-et, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a folsav és a C-vitamin ajánlott napi adagjait is megkapja, 400 mikrogramm és körülbelül 100 mg-ot. A folsav, amelyet folátnak is neveznek, a legmagasabb a dúsított reggeli gabonákban, de meglehetősen magas a marhahús, a fekete szemű borsó, a spenót és a nagy északi bab. A C-vitamin magas piros paprika, narancslé, kivi, narancs és grapefruit juice.

A szublingvális B12 adagolása

A B12-nek a kobalamin formájában kifejezett RDA értéke megközelítőleg 2,5 mikrogramm. A vészes vérszegénységben szenvedő egyéneknél 500-1000 mikrogramm feloldható tabletta formájában van a nyelv alatt. A szublingvális B12 vény nélkül kapható, azonban orvosa el írhatja a szublingvális B12 tablettákat is.

Intramuscularis B12 felvételek

Ha több hetes szublingvális B12-kezelés után is anémiás marad, nagyobb adagot ajánlhat, vagy orvosa helyettesítheti vagy kiegészítheti a szublingvális B12-et a B12 intramuszkuláris felvételeivel. Mivel a B12 vízoldékony, jobban felszívódik az izomszövetben, mintsem a zsír- vagy zsírszövetben.

Egyéb feltételek

A fájdalmas vérszegénység más betegségekkel és kezelésekkel együtt fordulhat elő. Mind a cöliák, mind a Crohn-betegség károsítja a szájon át történő B12 felszívódást. Az ilyen körülmények között élő egyének valószínűleg szublingvális és / vagy intramuszkuláris felvételeket készítenek életük során. Átmeneti állapotok esetén, miután a kezelés véget ért, a vészes vérszegénység is megszűnik. Például a kemoterápiában részesülő rákos betegek kemoterápiás kezelésük alatt szublingvális B12-t igényelhetnek, de visszatérhetnek a B12 orálisan, egyszeriben történő elengedésbe.