Rendben van-e főzni paradicsomos ételeket fém edényekben?

Kevés dolog bosszantóbb, mint az idő és az energia beiktatása receptbe, csak hogy rosszul kiderüljön. Míg a rossz minőségű összetevők, a rossz hőség és a rossz technika mindegyike egy tökéletes ételhez vezethet, amikor paradicsommal főz, a választott serpenyő is számít. Bár néhány fém edény jól illeszkedik a paradicsomos ételekhez, mások nem. Tudva, melyik lehet az ízletes paradicsomalapú ételek elkészítéséhez.

Reaktivitás “a kulináris kifejezés, amit a séfek használnak a savas összetevők – például a paradicsom – és a felkészítésükhöz használt edények között fellépő kémiai reakciók leírásához. A reaktív edény olyan kémiai reakciókat kelthet, amelyek kellemetlen, fémes ízeket okoznak A “Cooks Illustrated Magazine” szerint a “cooks illusztrált magazin” szerint aggodalomra ad okot, hogy az edényekből származó alumínium szivároghat az élelmiszerben, és olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint például az Alzheimer-kór kialakulásának fokozott kockázata.

Nem minden fém reagál a savakkal. Ezek közé tartozik a kezeletlen alumínium és öntöttvas, problémás, mivel az alumínium és az öntöttvas edények is könnyen elérhetőek és olcsóak. Míg az alumínium könnyen hőt vezet – gyakran olyan forró pontokat okoz, amelyek képesek égetni az élelmiszereket – az öntöttvas hő egyenletesen sugároz és ellenáll a legmagasabb konyhai hőmérsékleteknek. Szerencsére a gyártók találtak módot arra, hogy ezek a serpenyők biztonságosak legyenek a paradicsommal való használatra.

A nem reagáló edények tartalmazzák az összes nem tartós és rozsdamentes acélból készült edényt. A kémiai nonstick bevonat nem reagál a savval vagy más élelmiszerekkel, bár végül is lecsapódik. A rozsdamentes acél kémiailag semleges, és savaknak kitéve nem károsodik. Ha alumíniumot vagy öntöttvas edényt szeretne keresni, akkor keresse meg az eloxált alumíniumot – amelyet kezeltek annak érdekében, hogy inert – vagy porcelán bevonatú öntöttvas legyen. Az Alton Brown séf arra utal, hogy egy öntött, fekete felületű öntöttvas edény elegendő széndioxid-kibocsátással rendelkezik ahhoz, hogy savas összetevőkön biztonságossá tegye őket, bár lehet, hogy a gyors főzésre szolgáló ételeket, és nem egész napos paradicsom szószokat kívánja fenntartani.

Ha nem reaktív edényeket vásárolsz, néhány tippet megfontolva segít befektetni a legtöbbet. Mindig keresse meg a “nem reaktív” szót a csomagoláson. Brown ajánlja a durva felületű, nem tartós edényeket, amelyek könnyebben engedik az ételt. A “Cook’s Illustrated Magazine” olyan bevont edényeket ajánl, amelyek rétegelt alumíniumból vagy rézből álló réteggel vannak bevonva két réteg rozsdamentes lopás közé, és így egyenletesen melegítenek. Minden edénynek kissé nehézkesnek kell lennie, és szegecselt fogantyúval kell ellátnia, amely nem fog lazítani vagy leesni a nehéz használat után.

Reaktivitás megértése

Reaktív edények

Nem reagáló edények

Bevásárlási tippek