Rendben van-e enni a lenmagot terhesség alatt?

A lenmag gazdag szálas és omega-3 zsírsavakban, fontos tápanyagként, ami különösen fontos a gyermek fejlődésében. A lenmag azonban lignánokat is tartalmaz, olyan vegyi anyagok, amelyek utánozhatják az ösztrogén hatásait a szervezetben. A diéta normál szintje a terhesség alatt biztonságosnak tekinthető, de ne vegye be a lenmagolajokat tartalmazó étrend-kiegészítőket, vagy abnormálisan nagy mennyiségű lenmagot.

lignans

A lenmag a lignánok leggazdagabb forrása. Mint fitoösztrogének, a lignánok megváltoztathatják az ösztrogén hormon működését a szervezetben. Mivel a fejlődéshez szükséges a pontos hormonális szabályozás, ez káros lehet a gyermeke számára. Azonban a lignánok ösztrogénre gyakorolt ​​hatása összetett: a lignánok enyhítik az ösztrogén szintjének túl magas vagy túl alacsony hatását. Ha az ösztrogénszintek normálisak, mint a gyermek fejlődésének ideje alatt, akkor a lignánok valószínűleg kevés hatással bírnak.

Biztonság a terhesség alatt

A Linus Pauling Intézet szerint a lignánokat tartalmazó élelmiszerek táplálékbevitele nem mutatott káros hatásokat, ezért biztonságosnak gondolják, még a terhesség és a szoptatás idején is. Ezenkívül a Linus Pauling Intézet idézi a kutatásokat, amelyek azt mutatják, hogy a nyugati származású emberek csak egyharmada a lignánokat rendkívül ösztrogén formájúvá alakítja. Az Ön egészsége azonban egyedülálló: konzultáljon orvosával a szülés előtti étrendi ajánlásokat illetően.

Előnyök

A lignánok mellett a lenmag is gazdag rostforrás, fehérje és az omega-3 zsírsav-alfa-linolsav, az ALA. A szálak segíthetnek a rendszeres bélmozgások fenntartásában, amelyek terhesség alatt megszakadhatnak. A fehérje és az omega-3 zsírsavak kritikus tápanyagok a gyermeke számára. Várakozó anyának, étrendi igénye ezeknek a normális szinteken túl.

Bevitel

A lenmagban lévő tápanyagok jobban felszívódnak, ha étkezésre kerülnek. A lenmagban étkezést hozzáadhatunk a sült termékekhez, a gabonafélékhez és a fehérjetartalmakhoz, és a levesekben sűrítőanyagként használhatjuk. Bár a terhesség ideje alatt nincs javasolt felső határérték a lenmagban történő fogyasztásra, mérsékelni kell. Korlátozza a napi bevitelét legfeljebb néhány evőkanál.