Protein shakes & ibs

Az irritálható bél szindróma krónikus emésztőrendszeri állapot, amely enyhe vagy súlyos gasztrointesztinális tüneteket okozhat. Egyes emberek nagyobb érzékenységet mutatnak bizonyos élelmiszerekhez, például olyan tejtermékekhez, amelyek tüneteket kelthetnek. Ha az ivott fehérje rázza az IBS tüneteit, akkor ne hagyja abba a rázkódást, amíg orvosa nem látja. A legtöbb fehérje rázza tejjel és tejfehérjékkel, például tejsavóproteinnel, ami IBS-t okozhat emésztő szövődményekkel.

Az irritálható bél szindróma olyan rendellenesség, amely az amerikai populáció körülbelül 20 százalékát érinti, a National Digestive Diseases Information Clearinghouse szerint. Az IBS legtöbb esete 35 év alatti nőknél fordul elő. Az IBS krónikus hasmenést, székrekedést, puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést és görcsöt okozhat. Míg az állapot emésztőrendszeri zavart okoz, ez nem károsítja a beleket, és nem okoz más betegségek kialakulását. Az állapotot elsősorban stresszcsökkentéssel, étrendi módosításokkal és gyógyszerekkel kezelik.

Nem minden IBS-ben szenvedő betegnek van nehézsége a tej emésztésére, de ha a fehérje rázza meg, akkor a tünetek fejlődnek, akkor a fehérje rázó tejtermelése lehet a kiváltó ok. A protein shake tejből és tejsavóproteinből, tejtermékből készül. A kihívást jelentő étrend segíthet meghatározni, hogy a fehérje rázása növeli-e az IBS tüneteit. Távolítsa el az összes tejterméket a diétájából két hétig. Amikor a kéthetes eliminációs időszak véget ér, a fehérje rázza meg. Írja le azokat a tüneteket, amelyek a rázásból erednek, és beszéljenek orvosával.

A laktóz intolerancia általánosan téveszmék az IBS esetében, és gyakori, ha IBS-je van. A tejcukor olyan tejben található cukor, amely néhány ember számára emésztési nehézséget okozhat. A tejet tartalmazó fehérje rázás laktózt tartalmaz, és hasonló tüneteket okozhat az IBS-nek. A laktóz-intolerancia az enzimhiány miatt nem képes laktóz emésztésére. A laktóz bevétele során felmerülő gyakori tünetek közé tartozik a gáz, a puffadás, a hasmenés, a hasi fájdalom és a görcsösség, a Pub Med Health szerint.

Ha orvosa megállapítja, hogy a tej vagy a proteinrázás során felhasznált fehérjék az Ön IBS tüneteit kiváltják, válasszon olyan alternatív proteinrázásokat, amelyek nem tartalmaznak tejet. A tejmentes fehérje rázza magában a rázkódásokat, amelyek szója, kender vagy barna rizs készültek. Ezek az alternatívák ugyanolyan mennyiségű fehérjét biztosítanak anélkül, hogy a tejalapú proteinrázások szövődményei lennének.

Irritábilis bél szindróma

Tejmegfontolás

Laktóz intolerancia

Kezelés