Probiotikumok és hüvelyi gomba

Ha egy viszkető, égő, fájdalmas hüvelyi gombás fertőzést szenvedett, akkor soha többet nem szeretne. Néhány nő hajlamosabb rájuk, és gyakori kezelést igényel, amely rendetlen, drága vagy mindkettő. A megnövekedett vércukorszint miatt a diabéteszes nők hajlamosabbak és a várandós nőknél is nagyobb előfordulási gyakoriság áll fenn. Az érintett gomba szinte mindig az élesztő candida albicans.

Történelem

Az 1950-es évek végéig nem volt valódi gyógymód a hüvelyi élesztőfertőzésekhez, és néhány nő annyira kényelmetlen volt, hogy nyugtatókra volt szükségük ahhoz, hogy alvásukat segítsék. A hosszú évek során használt Gentian ibolya hasznosnak bizonyult. Amikor a bakteriális egyensúly visszatért, az érintett nők jobban értek. Az élesztő túlszaporodása azonban elsősorban a cukorbetegeknél fordult elő.

Lactobacillus

Csakúgy, ahogy a jó bélbaktériumok elvesztése problémákat okoz, a probiotikus baktériumok vesztesége is csökken a hüvelyben. Az élesztő mindig jelen van, de csak túlterhelik és tüneteket okoz, amikor a baktériumok nem tartják fenn. A fő hüvelyi baktériumfajok a Lactobacillus, amely magában foglalja az élő kultúrájú joghurtokban és egyéb fermentált tejtermékekben megtalálható Lactobacillus acidophilust. Ezek a jó baktériumok növekednek a glikogénen, ami a glükóz tárolt formája, valamint maga a glükóz. Az egyensúly megteremtése érdekében az élesztő ugyanazokat az élelmiszerforrásokat használja.

Egyensúly

Az egyensúlyi tényező kritikus fontosságú az egészséges hüvelyi szövetekben. A jó baktériumok egészséges növekedése fenntartja a helyes pH-értéket, hogy megakadályozzák más fajok növekedését. A laktobacillák kolóniáinak többnek kell lenniük az élesztősejteknél és megakadályozzák a kolonizáció lehetőségét. Versenyeznek a rendelkezésre álló glükóz és glikogén mellett. A terhesség utolsó szakaszában a hüvelyi sejtek glikogént tárolnak, hogy növeljék a laktobacillusok számát. A terhes nők hajlamosak az élesztőgomba fertőzésre a glikogén növekedésével, ha a baktériumok és az élesztő egyensúlyba kerülnek. A születési folyamat során a babát laktobacillákkal fürdik, hogy létrehozzák az első probiotikumokat a rendszerében.

Szakértői Insight

A probiotikumok és a joghurt szájon át történő alkalmazása kedvezően hat az egész testre. A hüvelyi probiotikumok helyreállítása és fenntartása érdekében közvetlenül be lehet oltani a hüvelyet laktobacillusokkal. Dr. Katherine Van Kessel és kollégái 2003-ban jelentették be a “Szülészeti és nőgyógyászati ​​vizsgálatok” című tanulmányában, hogy a felülvizsgálat azt mutatta, hogy ígéretesek a probiotikumok alkalmazása mind az élesztőfertőzések, mind a bakteriális vaginosis kezelésére, amely akkor fordulhat elő, amikor a káros baktériumok meghaladják a jó . Azt is megjegyezték, hogy bizonyos betegeknek ellenáll a joghurt közvetlenül a hüvelyben való alkalmazásához, és hogy átfogóbb tanulmányokra van szükség a tudományos következtetések elérése érdekében.

Megelőzés / Solution

Élő kultúrájú sima joghurtot lehet használni, vagy probiotikus kapszulákat vagy a joghurtot probiotikus kapszulákkal lehet feltölteni. Ha joghurtot választ, hagyja, hogy néhány evőkanál joghurt szobahőmérsékletre melegedjen. Szabadon bevonjuk a tampont a joghurttal és helyezzük be a hüvelybe. Hagyjon több órát vagy orvosa ajánlása szerint. Ez a kezelés megismételhető. A kapszulákat be lehet illeszteni a hüvelybe, ahol feloldódnak. Ha a menstruációs ciklusához képest előforduló élesztőfertőzésekkel kapcsolatban észlelheti a kezelést az adott időpont előtt. A joghurt is alkalmazható a vulva, ahol nagy a viszketés. Dr. Van Kessel úgy véli, hogy ez a közvetlen kezelési forma “kevés kárt okozhat”.

A probiotikus kezelés nem az élesztőgombás fertőzések orvosi kezelésének helyettesítésére szolgál, hanem csökkentheti az élesztőgombásodás számát. A dzseki bármilyen használatát, beleértve a joghurtot és a vizet, csak az orvos által előírt módon szabad használni. Dózis a probiotikus baktériumokat kimossa. A hüvely öntisztítás a nyálkahártyákon keresztül. Ha Ön terhes, ellenőrizze kezelőorvosát, mielőtt bármilyen terméket élesztőhöz vagy egyéb hüvelyi fertőzésekhez használna.

Vigyázat