Omeprazol és vashiányos vérszegénység

A vashiányos anémia a vérszegénység egyik gyakori típusa, amely akkor következik be, amikor a szervezetnek nincs elég vörösvérsejtje az alacsony keringő vas-szint miatt. A vas lényeges ásvány, amely a hemoglobint, az oxigént hordozó fehérjét alkotja a vörösvérsejtekben. Az omeprazol egy protonpumpa inhibitor, amely elnyomja a gyomorsav termelését. Azok a betegek, akik az omeprazolt a krónikus gyomorbetegségek kezelésére szedik, veszélyeztetik a vashiányos vérszegénységet.

Az Omeprazol, a Prilosec nevű gyógyszer hatóanyaga savas redukálószer, amelyet savas reflux és gyomorfekély kezelésére alkalmaznak. Az omeprazol megakadályozza a gyomorsavon található savas szivattyúzó sejteket a sav előállítása során. Az omeprazol krónikus alkalmazása által okozott elég gyomorsav hiánya befolyásolhatja a tápanyagok, például az élelmiszerekből származó vas felszívódását. Az omeprazol krónikus gyomorbetegségben szenvedő betegeknél ironinjekciók szükségesek lehetnek a vashiányos vérszegénység megelőzésére. A betegeknek ugyanakkor el kell kerülniük a vasban gazdag ételek fogyasztását az omeprazollal és más savszuppresszív gyógyszerekkel együtt.

Az omeprazol használatából származó vashiányos vérszegénységben szenvedő betegeknél tapasztalható olyan tünetek, mint az extrém fáradtság, halvány bőr és íny, gyengeség, fejfájás, ingerlékenység, légszomj, mellkasi fájdalom, szédülés, hideg kezek és lábak, súrlódás, A Mayo Clinic szerint a gyors szívverés, szabálytalan szívverés, törékeny kanál alakú körmök, a nem élelmiszer jellegű vágyakozás, a kognitív problémák és a gyermekek késedelmes növekedése, valamint a koraszülöttek előfordulása terhes nők esetében.

Az omeprazol késleltetett hatóanyag-leadású kapszulák és késleltetett felszabadulású granulák formájában is kapható folyadékkal való összekeverés céljából. A kapszulákat és granulátumokat egy órával az étkezés előtt kell bevenni. Az omeprazolt rendszerint naponta egyszer reggel a reggeli előtt kell bevenni, de a Helicobacter pylori baktérium által okozott fekélyek kezelésére antibiotikummal együtt többször is alkalmazható. A késleltetett hatóanyag-leadású kapszulákat és tablettákat rágás nélkül kell lenyelni. A lenyeléssel járó betegeknek omeprazol-kapszulát kell önteni öntettel és azonnal rágni.

Az omeprazolt szedő betegek a PubMed szerint gyakori mellékhatásokat tapasztalhatnak, mint például gyomorfájdalom, hasmenés, székrekedés, gáz, hányinger, fejfájás, hányás és láz. Azok a betegek, akik olyan tüneteket tapasztalnak, mint a csalánkiütés, viszketés, légzési problémák, az arc és a nyelv duzzanata, azonnal orvoshoz kell fordulni. Az omeprazol hosszú távú alkalmazása csukló-, csípő- és gerinctörést is okozhat.

Omeprazol és vashiányos vérszegénység

A vashiányos vérszegénység tünetei

Omeprazol Admnistration

Omeprazol mellékhatások