Oka a gyermek manipulatív

Ha aggódsz, hogy a fiatalod a manipuláció mestere lett, valószínűleg nem vagy egyedül. A manipuláció hatékony képesség, melynek célja a relációs cél elérése. A terapeuta és a Ty Clement szerző szerint, amikor a manipuláció rosszul illeszkedik, a szülők úgy érezhetik, hogy ellentétes irányba húzódnak, mint egy báb a húrokon. A manipuláció megértése és annak leállítása megköveteli, hogy megnézzük ennek a viselkedési mintának az okait.

A manipuláció hamis elképzelései

Noha közös a szülők panaszkodni, hogy csecsemőjük sírni kezeli őket, ez a kommunikáció téveszméje. Gyermekgyógyász William Sears szerint a csecsemők nem rendelkeznek azzal a kognitív képességgel, hogy aktívan vagy tudatosan manipulálják gondozóikat. A csecsemők sírnak, hogy kielégítsék igényeiket, szükségleteik közé tartozhatnak az éhínség, a kényelmetlenség, a félelem, a magány, az unalom, a betegség és a fájdalom. A sírás a kommunikáció hatékony formája, e kommunikációra való reagálás nem jelenti azt, hogy manipulálni kell. A csecsemők kommunikációjára való reagálás egyszerűen figyelmes és megfelelő ellátás.

Funkciók

Amikor a gyermek manipulációt alkalmaz, hogy megkapjon valamit, amit akar, általában nem teljesen tudatos viselkedés. Ha úgy találja, hogy az egyik szülő azt mondja: “Nem”, míg a másik általában azt mondja: “Igen”, értelme van, hogy hajlandó kérni a jóváhagyó szülő helyett az elutasító szülő. Pszichológus Carla Wills-Brandon úgy érzi, ez egy olyan adaptív képesség, amelyet a gyermek megtanul a próba és a hiba során. Ha ilyen típusú manipulációt gyanítasz, a válaszok megváltoztatása tudatosan taníthatja gyermekeit, hogy ez a fajta manipuláció nem olyan funkcionális, mint korábban. Ez az eszköz minden gondozó együttműködését igényli.

Manipuláció mint tőkeáttétel

Ha a gyermek a szülői, válási vagy valamilyen típusú veszteség miatt hibát követ el, akkor a manipuláció olyan képesség, amely a bűnösséget kiváltságokkal ruházza fel. Lehet, hogy nehéz érzelmekkel foglalkozik, és nem tudja, hogyan érje el, amit érzelmileg szüksége van, ez a képtelenség, hogy kifejezze az igazi szükségletet, vezethet a teljesítéshez a felhatalmazáson keresztül, amelyet akkor érez, amikor manipulációján keresztül tudja kezelni gondozóit. Ha gyermeke tapasztalt valami nehézséget vagy traumát, akkor fontos, hogy megteremtse a lehetőséget az érvényes érzelmi kifejezésre, Dr. Sears szerint. Ha az életben valami nehézségekbe ütközik, akkor a gondolkodás helyett jobban megértjük, ha a dolgok nehézkessé válnak.

Manipuláció fedőlapként

A manipuláció finom formája fél igazságok vagy teljes hamisítványok formájában jelenik meg. Azáltal, hogy nem kínálja a teljes igazságot, a gyermek visszatartja abszolút ellenőrzését a gondozójától, és képes olyan dolgokat tenni, amelyeket egyébként nem tehetne meg. Ha ez megfelel a helyzetnek, itt az ideje, hogy újraértékelje a prioritásokat a gyermekeiddel. A múlt évben esetleg helyénvaló lehet, hogy nem felel meg a gyermek igényeinek. Ty Clement szerint a gyermekével való beszélgetés növelheti a bizalmat és csökkentheti a tisztességtelen manipulációt.

szempontok

Dr. Sears szerint a manipuláció megtanulható. Mint ilyen, nem is tanulhat. Az új készségek elsajátításához szükséges támogatás biztosítása érdekében fontos lehet, hogy a hangsúlyt a manipulációról a gyermeke tanulni kívánt készségekre fókuszálj. Jutalmazz gyermekeidet az őszinteségért, a világos kommunikációs kísérletekért és az átláthatóságért, ahelyett, hogy bántalmaznád az észlelt manipulációt. A gyermek megbüntetése a manipulációhoz általában a nemkívánatos viselkedés nemkívánatos növekedéséhez vezet.