Normál vasszint egy nő számára

A fontos testfunkciók attól függenek, hogy biztosítják a vas normál szintjét a szervezetben. Míg a vas kritikus fontosságú a jó egészség szempontjából, becslések szerint 3 millió amerikai marad veszteségtelenné, az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánügyi Minisztériuma beszámol. A legnagyobb kockázatot a várandós nők és a fogamzóképes korú nők tartoznak, akik további vas szükségletekkel rendelkezhetnek. A megfelelő vasmennyiség hiányában komoly komplikációk jelentkezhetnek.

A vas ásványi anyag, amelyet a szervezet a fehérje hemoglobin, a vörösvérsejtek összetevőjének előállításához használ. A hemoglobin szükséges ahhoz, hogy oxigént szállítson a tüdejéből a test többi részébe. A vas segít az izomsejtek oxigén tárolásában és felhasználásában, és fontos szerepet játszik a kritikus testfunkciókhoz, például az emésztéshez szükséges enzimek kialakulásában.

A nők normális hemoglobinszintje 12-15,5 g hemoglobinra számolva a vér egy tizedére. A nem vemhes nőknél 12 g / dl alatti hemoglobinszint és a terhes nők esetében 11 g / dl a vasveszettség jele, a National Anemia Action Council szerint.

A szakértők szerint a 19-50 éves nők 18 mg vasat fogyasztanak naponta, míg az 51 éves és idősebb nők naponta 8 mg-ot fogyasztanak. A gazdag táplálkozási források közé tartoznak a baromfi, a hal, a sovány vörös hús, a máj, az aszalt gyümölcsök, a lencse, a bab, a tofu, a tojás, a gabonafélék, az osztriga, a zöld zöldségek és a vasmézett gabonafélék vagy kenyerek.

A terhes nők, a súlyos menstruációs időszakban vagy a méhnyálkahártyában szenvedő nők további vasat igényelhetnek a normál szint felett. Az Amerikai Egészségügyi és Emberi Ügyek Minisztériuma szerint a várandós nők körülbelül kétszer annyi vasat igényelnek, mint a nem terhes nők, a várandós nők körülbelül 50% -a vashiányos. A terhesség alatt a növekvő magzat igényei növelik a várandós anyák vas szükségleteit. A nem megfelelő vasmennyiségek növelik a koraszülés és a súlyos komplikációk veszélyét a koraszülöttek körében. Következésképpen a szakemberek azt javasolják, hogy a terhes nők naponta 27 mg vasat fogyasztanak, míg a nevelt nők 19-50 évesek naponta 9 mg-ot fogyasztanak. A vörösvérsejt és a vasveszteség a súlyos vérzés miatt a menstruációs időszakokban vagy a méh mióma lassú vérzése miatt növelheti a vas szükségleteit. Ahhoz, hogy elegendő vasat kapjunk, kezelőorvosa ajánlhat egy vas kiegészítőt.

A vas nem biztonságos, és hányingert, hányást, fejfájást, szédülést, májelégtelenséget, alacsony vérnyomást, légszomjat és halált okozhat. Az alacsony vasmennyiség vérszegénységhez vezethet, ami súlycsökkenést, fejfájást, szédülést, hasi fájdalmat és fáradtságot okozhat. A vas kiegészítő kiegészítése előtt mindig konzultáljon orvosával. A vas kiegészítők befolyásolhatják egyes gyulladáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő, antacid, magas vérnyomás és fekélyes gyógyszerek felszívódását.

Bizonyos ételek vagy italok zavarhatják a vas felszívódását a szervezetben. Kerülje a kávét vagy a teát, a tejtermékeket és a teljes kiőrlésű élelmiszereket a vasban gazdag ételek között. A C-vitaminban gazdag ételeket ételeitekbõl táplálja, hogy segítsen a szervezetnek elnyelni a vasat az ásványi növényi, gyümölcs- és gabonaforrásokból. Az étkezés után két órával vagy egy órával az étkezés előtt, és nem az antacidákkal vagy a kalcium-kiegészítőkkel együtt, vas kiegészítőket vegyen be üres gyomorba.

A vas fontossága

Normál szintek

Ajánlott bevitel

Különleges szempontok

kockázatok

Szakértői tanács