Nem elég szénhidrát mellékhatása

Ha fogyni szeretne, akkor alacsony szénhidráttartalmú étrendre fordulhat. Azonban a szénhidrátok biológiailag fontos tápanyagot jelentenek, így a bevitele jelentősen csökkentheti a különböző súlyosságú negatív hatásokat. Ellenőrizze az alacsony szénhidráttartalmú étrend előnyeit és hátrányait annak meghatározásához, hogy a szénhidrát mennyisége megfelelő-e az étkezési terveidhez.

A csökkent energia és a fizikai fáradtság

A korlátozott szénbevitel első észrevehető mellékhatása általában az energiahiány és a fizikai fáradtság. Egy normális étrendben a szénhidrátot glükózra bontják, amely könnyen felszívódik a véráramba, és energiát használ. Anélkül, hogy az energia, a szervezet kénytelen zsírt égetni. Az olyan aktív egyéneknél, akik a glikogént égetik, és az utána feltöltik, a fáradtság kezdete gyorsabb és intenzívebb. A “Táplálkozás és anyagcsere” című, 2004-ben publikált tanulmány azt sugallja, hogy ez csak rövid távú hatás, mivel a hosszú távú szénhidrát-restrikciós tervben részt vevő egyének megakadályozzák a sportteljesítményt.

Enyhe depresszió

A szénhidrátbevitel közvetlenül kapcsolódik a szerotonin felszabadulásához az agyban, amely fontos neurotranszmitter a boldogság és az elégedettség érzésére. A Psychology Today szerint az alacsony szénhidrátbevitel csökkenti a szerotoninszintet az agyban, ami enyhe depresszióhoz hasonló tüneteket eredményez. Az elégtelen szénbevitel miatt az egyének nagyobb szomorúságot és dühöt érezhetnek, és ez akár az antidepresszánsok normális hatásait is veszélyeztetheti.

Székrekedés

A diétás rost egy olyan típusú komplex szénhidrát, amely fontos a széklet szabályosságának fenntartásában. Ha korlátozza a szénhidráttartalmú ételeket, például a gyümölcsöket, a zöldségeket és a gabonát, akkor a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű étkezési rostot, és székrekedés következik be. A legtöbb alacsony szénhidráttartalmú étrend lehetővé teszi a rostos leveles zöldségféléket, így a megfelelő bevitel biztosítja e hatások enyhítését.

ketózis

Ha a szénhidrát bevitelét hetekig korlátozzák, a szervezet beléphet a ketózisnak nevezett metabolikus állapotba. A ketózis olyan rendellenesség, amelyet a ketonok, az étkezési zsírok metabolizáló mellékterméke túlzott felhalmozódása jellemez. A ketonok növelik a szervezet vízkiválasztását és elektrolitokat, mint például a nátriumot, ami vízveszteséget eredményez, amelyet jellemzően az alacsony szénhidráttartalmú diéták jelentenek. A ketózis a lassúság és a letargia miatt van, különösen az állam belépésének első két hetében, és a Vanderbilt Egyetem szerint szintén zavarja a mentális feldolgozást és a fizikai rugalmasságot. A ketózis hatásai visszafordíthatók, és néhány napon belül vagy héten belül eltűnnek a carb bevétel helyreállítása normális szintre.