Nátrium-hidrogén-karbonát és hiperkalémia

A hyperkalaemia olyan állapot, amelyben a káliumszint a véráramban rendkívül magas. Mivel a káliumszint normál tartománya keskeny, az elektrolit szintjének kismértékű változása jelentős egészségügyi hatással járhat. A hyperkalaemia kezelés több gyógyszer alkalmazását is magában foglalja. Az egyik ilyen gyógyszer a nátrium-hidrogén-karbonát.

A vesebetegség általában a hiperkalémia egyik tényezője. A hyperkalaemia leggyakoribb okai a vese azon képességét befolyásolják, hogy a felesleges káliumot a vérből és a vizeletbe szűrik. Ezek a betegségek közé tartozik az akut és krónikus veseelégtelenség, a glomerulonephritis vagy a glomerulusok gyulladása, a vese belsejében történő vérszűrésért felelős mikroszkopikus egység, valamint a vesebetegségek obstruktív okai, mint a vesekövek és a ciszták. A hyperkalaemiát okozó egyéb betegségek közé tartozik az Addison-kór, amely az aldoszteron hiányának, a kálium- és nátriumvegyület vesékben történő eltávolításában fontos szerepet játszó hormonnak és az ellenőrizetlen diabetes mellitusnak köszönhető.

A hyperkalaemia kezdeti tünetei enyhék, beleértve az izomgyengeséget és bénulást, émelygést és fáradtságot. A hyperkalaemia legveszélyesebb szövődményei az aritmiák, vagy abnormális hallási ritmusok. Ezek az arrhythmiák átugrott ütemeket, szédülést, rövid légzést és mellkasi fájdalmat okozhatnak. Veszélyes ritmuszavar, a kamrai fibrillációnak köszönhetően a szív megremeg a helyén, csökkentve a vérszivattyú képességét. Ez az arrhythmia hirtelen szívhalálhoz vezethet.

A hyperkalaemia kezelése magában foglalja a szív megakadályozását az aritmiák kialakulásával szemben, és csökkenti a kálium szintjét a véráramban. A hyperkalemia csökkentésére használt gyógyszerek egyike a nátrium-hidrogén-karbonát. A kálium szintjének csökkentését célzó egyéb gyógyszerek közé tartozik az inzulin, amely segíti a kálium kijutását a szervezet sejtjeibe, kationcserélő gyanták, amelyek csökkentik a kálium abszorpcióját a gyomor-bélrendszerben, és a diuretikumokat, hogy gyorsítsák fel a kálium kiválasztását a vizeletbe .

A nátrium-bikarbonát a kálium vérből a sejtekbe történő mozgásának növelésével működik. A szervezet káliumot tárol a sejtekben, csak kis mennyiségben a véráramban. Az acidózis, amelyben a véráram savasodik, fokozza a kálium felszabadulását a sejtekből a vérbe. Az acidózist cukorbetegség, súlyos dehidráció és bizonyos gyógyszerek okozhatják. A nátrium-hidrogén-karbonát csökkenti a vér savasságát, ami megfordítja a kálium felszabadulását a sejtekből.

Okoz

Tünetek

Kezelés

Szódabikarbóna