Msg & gluténmentes diéta

Ha elkerüli a glutént, fontos tudni, hogy mely élelmiszerek és élelmiszer-adalékanyagok biztonságban vannak. Lehet, hogy már tudják, hogy bizonyos élelmiszer-keményítők glutént tartalmaznak, de mi a helyzet az MSG-vel vagy a mononátrium-glutamáttal? Úgy hangzik, mint a glutén, és egyesek jelentik, hogy reagálnak az MSG-t tartalmazó élelmiszerekre. Ennek ellenére a mononátrium-glutamát gluténmentes és gluténmentes étrendben megengedett.

Nátrium-glutamát

Az MSG egy ízfokozó, és a MayoClinic.com megjegyzi, hogy hozzáadódik a konzervekhez, például zöldségekhez, levesekhez és húsokhoz. A MayoClinic.com szerint biztonságos élelmiszer-adaléknak tekinthető, ám egyesek mellékhatásokról számoltak be. Bár úgy hangzik, mint “glutén”, az MSG nem kapcsolódik a búza, árpa és rozs termékekben található fehérjéhez, amelyre a lisztérzékenységben szenvedő emberek allergiásak. Úgy hangzik, mint a “glutamát”, amelyet a Medline Plus fontos neurotranszmitterként ír le. Annak ellenére, hogy a nevek hasonlóak, kémiailag nagyon eltérőek.

Kínai élelmiszer, MSG és glutén

A kínai éttermi szindrómát úgy írják le, mint egy “tünetegyüttes, amelyet néhányan a kínai étkezés után tapasztalnak” a Medline Plus. A kínai éttermi szindróma tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom, arc- vagy nyaki zsibbadás, öblítés vagy fejfájás. Úgy gondolják, hogy az MSG a tünetek oka, de a vizsgálatok nem tudták kifejezetten kimutatni, hogy az élelmiszer-adalékanyag az oka. A MayoClinic.com megjegyzi, hogy a bizonyítékok hiánya ellenére néhány ember bizonyos érzékenységgel reagál bizonyos élelmiszer-adalékokra, mint a nagyközönség. Ha úgy gondolja, hogy érzékeny az MSG-re, kérdezze meg az éttermet, hogy lássa, hogy az élelmiszer MSG-t tartalmaz-e. Bár az MSG nem tartalmaz gluténfehérjét, néhány kínai étel glutént tartalmazhat, mert a szójaszószot gyakran fermentált búzából készítik. A Gluten Intolerance Group szerint a gluténmentes diéta rendszeres szójaszósz.

Egészségügyi aggodalmak az MSG-ről

A Közérdekű Tudományok Központja honlapja felsorolja az MSG-t, mint adalékanyagot, amelyet bizonyos embereknek el kell kerülniük. Megmagyarázza, hogy “az MSG használata lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy csökkentse a valódi összetevők mennyiségét” a gyártási folyamatban. Gondos tanulmányok azt állítják, hogy bizonyos emberek érzékenyek a nagy mennyiségű MSG-re és tapasztalják a fejfájást, hányingert, gyengeséget és még a pulzusszám változásait is. A fogyasztóknak el kell olvasniuk az élelmiszerek csomagolását, és kérniük kell az éttermeket, hogy lássák, hogy az MSG az ételükben van-e.

Glutén allergia

A glutén allergia eltér az MSG érzékenységétől, mivel a gluténallergiában szenvedő személy allergiás reakciót tapasztal. A glutén allergia örökletes autoimmun betegség, az úgynevezett lisztérzékenység, amely alultápláltsághoz vezethet, ha az Észak-Amerikában a glutén intolerancia csoport szerint nem kezelik. A lisztérzékenységben a glutén bevétele gyulladást és károsodást okoz a vékonybélben. A lisztérzékenység tünetei széles körűek és lehetnek hasi idegesség, fejfájás, fáradtság, székrekedés, hasmenés, korai osteoporosis és koncentrációs problémák. Azonban egyes lisztérzékenységben szenvedő személyek egyáltalán nem tapasztalnak tüneteket. A lisztérzékenység kezelése a glutén eliminációja az étrendben, ami lehetővé teszi a vékonybél gyógyulását és javítja a beteg táplálkozási egészségét.

Gluténmentes táplálék

A Gluten Intolerance Group az észak-amerikai weboldalon megjegyzi, hogy a gluténmentes diétát követő egyéneknek gondosan el kell kerülniük a glutént tartalmazó élelmiszereket. Ezek az élelmiszerek közé tartoznak a búza, a rozs, az árpa, a tritikálé, a tönköly és a kamut. El kell kerülni az ilyen összetevőkből készült élelmiszereket is, például a módosított élelmiszer keményítőt. Mivel az élelmiszer-adalékanyagokról óvatosnak kell lenni, úgy gondolja, hogy az MSG-t is el kell kerülni. Az Észak-amerikai Gluten Intolerance Group azonban felsorolja az MSG anyagot, amely szigorú gluténmentes étrendben megengedett. Ha különleges érzékenysége van az MSG-nek, ne fogyasszon.