Mellékhatásai túl sok vasat eszik

A vas, amely alapvető ásványi anyag, az enzimek és a fehérjék szerves részét képezi az élénk egészséghez. A szervezet vasának többségét vörösvérsejtek találják, amelyek oxigént szállítanak. A férfiaknak ajánlott napi bevitel 8 milligramm, a nők pedig 18 milligramm. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint napi 45 milligramm vasalvadék biztonságos. Azonban a túlhajózás katasztrofálisnak bizonyulhat általános egészségi állapotához képest. Emiatt a vas-kiegészítők csak az orvosával való konzultációt követően vehettek részt.

Ha túl sok vasat eszel, kialakíthatja a hemochromatosis nevű állapotot. A vas mérgező lehet a szervezet számára, ha feleslegessé válik. Ez szennyezi a testszerveit, ami szervi kudarchoz vezet. A hemochromatosisban a vas felhalmozódhat a szívében, a hasnyálmirigyben és a májban. A májban lévő vas felhalmozódása májrákot, cirrhózist, májelégtelenséget vagy megnagyobbodott májat okozhat. A cirrózis a máj hegesedését jelenti, ami rossz májfunkciót okoz. A hasnyálmirigyben vasbetegség alakulhat ki cukorbetegségben. A vas felhalmozódása a szívében szívelégtelenséget és véletlen szívveréseket okozhat aritmiáknak. Ha nem kezelik, a hemochromatosis halált okozhat.

A túl sok vasfogyasztás gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, például gyomorégést, hasmenést, székrekedést, kellemetlenséget, émelygést, májkárosodást, vérhullást, fekete és véres székletet és fémes ízeket okozhat a szájban.

A felesleges vasbevitel negatívan befolyásolja az idegrendszert. Olyan tüneteket tapasztalhat, mint a szédülés, fejfájás, görcsök, hidegrázás, láz és álmosság. A táplálék túlfogyasztása megöli a vágyat, hogy bármit megtegyen. Valójában kardiát is fejleszthetünk fél órán keresztül, egy órával a vas-túladagolás után.

Túl sok vas a szervezetben tüdőödéma kialakulásához vezethet. A tüdőödéma a tüdő légzsákjainak abnormális akkumulációjára utal, ami légzési nehézséget okoz. Túlzott izzadással, szorongással vagy nyugtalansággal, lélegzetvételű légzõ hangokkal, fulladásérzéssel, lábdagadással, sápadt bõrrel, köhögéssel, vérzsákkal és csökkent éberséggel járhat.

Bár a bizonyítékok nem meggyőzőek, a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a magas vasszint és az Alzheimer-kór, a rák és a szívbetegség kockázata között lehetnek összefüggések. Az olyan gyulladásos bélbetegségben szenvedők, mint a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség, nagy mennyiségű vasnak tűnnek a belek gyulladt részében. A túl sok vas tünetei közé tartozik az alacsony vérnyomás, a kiszáradás, a sokk és a gyors és gyenge impulzus.

Vas túlterhelés

Emésztőrendszeri mellékhatások

Idegrendszeri mellékhatások

Tüdőödéma

Egyéb mellékhatások