Megestrol-acetát és súlygyarapodás

Ha rákos vagy krónikus elveszett betegségei vannak, például a HIV, akkor fogyni lehet akkor is, ha nem próbálkozik, és a cachexia nevű állapothoz vezet. Az étvágytalanságot nem igénylő idős emberek nagy mennyiségű súlyt is elveszhetnek. Az ilyen körülmények között jelentkező fogyás növelheti a halálozási arányokat. A megestrol-acetát, szintetikus progesztin hormonkezelés, jelentősen növelheti az étvágyat, ami a szükséges súlygyarapodást eredményezi.

Hozzászólások

A megestrol-acetát olyan hormonhatásokkal jár, amelyek zavarják az ösztrogént és más hormonokat. Nem világos, hogy ez a gyógyszer serkenti-e az étvágyat. Hormonális kölcsönhatásuk következtében a hormonfüggő tumorok a megestrol actetátra reagálva zsugorodhatnak. Ezt a gyógyszert folyékony vagy tabletta formában alkalmazhatja, a szokásos adag napi 160 és 800 mg közötti, a 800 mg feletti dózisoknál nem tapasztalható további előny, a Mike W. Salacz, a Wisconsin Orvosi Kollégium igazgatója szerint.

Hatások

A Megestrol-acetát ugyanolyan hatásos, mint a dexametazon, és jobb, mint a dronabinol az étvágynövekedésben, Salacz szerint. A súlygyarapodás többnyire a zsírszövet növekedését jelenti, nem pedig a sovány izom. A folyadékretenció nem veszi figyelembe a súlygyarapodást ezzel a gyógyszerrel. A rákos betegeknél csak 20 és 30 százaléka van pozitív válaszként, amelyet több mint 5 százalék súlygyarapodásnak neveznek, hat-nyolc hetes kezelés után, jelentette ki Salacz.

Mellékhatások

A testsúlynövekedésen kívül az emberek 10-29 százaléka között fellépő mellékhatások közé tartozik az ödéma vagy duzzanat, a kezek és a lábak, valamint az áttörő vérzés a nőknél. A hasmenés 15% -ban fordul elő, a kábítószer-használatot tapasztalt férfiak 14% -a impotencia és fejfájás 10% -ban fordul elő. Növelheti a nap érzékenységét is. A gyógyszer súlyos kockázatai közé tartozik a vérrögképződés kialakulásának nagyobb esélye. Beszélje meg azonnal a borjú fájdalmát, a bőrpír vagy a duzzanat vagy a légszomjat orvosával. A megestrol-acetát szintén növelheti a vércukorszintet. Ne vegye be ezt a gyógyszert, ha esély van terhességre, mivel növelheti a születési rendellenességeket.

szempontok

A “The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” című, 2007. februári számában közzétett szerkesztői beszámolók szerint a zsír növekedése az izomszövetekkel ellentétben előnyös a krónikus betegségek, mint például a rák kezelésében. Az étvágy növekedése Azonban palliatív hatást fejt ki a végstádiumú rákkezelésben akkor is, ha más előny nem fordul elő.