Majonéz és ételmérgezés

Az ételmérgezést az Országos Orvostudományi Könyvtár és az Országos Egészségügyi Intézetek állapítják meg, mint a baktériumok, paraziták vagy toxinok lenyelésének okozta állapotot. Az élelmiszer-mérgezési esetek többsége gyakori baktériumokhoz kapcsolódik, mint például az E. coli és a Staphylococcus. Sok étel ételmérgezéssel jár, de a majonéz az egyik leggyakoribb.

Ételmérgezés

Az ételmérgezés olyan állapot, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak a tünetei hasonlósága miatt gyomorpanaszra. Hányinger, hányás, hasmenés és hasi görcsök tünetei az ételmérgezésnek. A tünetek akár több órán belül is előfordulhatnak, amikor a szennyezett ételeket elfogyasztják, vagy napokig napokig megjelenhetnek.

Majonéz

A majonézet általában elítélik az ételmérgezés eseteiben, de a New York Times cikke máshová helyezi a felelősséget. A cikk szerint a majonézes kereskedelmi márkák nagyon savasak az ecet és más összetevők bőségéből. A magas savasság előnye a károsodás megelőzése. A cikk magában foglalja a majonézzel kapcsolatos élelmiszer-eredetű betegségeket más tényezőkre. A fertőzésre hajlamos egyéb élelmiszerek, mint a csirke vagy a sonka, a lista tetejére kerülnek. Ezek az ételek majonézzel történő keverése növelheti a majonéz előfordulását, amely az élelmiszer-hordozó betegséghez kapcsolódik. A cikk azt is sugallja, hogy a nem megfelelő tárolás és a házi majonéz készítése növelheti az ételmérgezés valószínűségét.

Kockázati tényezők

Mindenkinek fennáll az esélye, hogy egy élelmiszer-eredetű betegséget kössön. Számos olyan tényező befolyásolja, hogy az egyénnek nagyobb az ételmérgezés kockázatának kockázata. A Mayo Clinic szerint az idősebb felnőttek, a terhes nők, a csecsemők és a kisgyermekek, valamint a krónikus betegségben szenvedő egyének veszélyeztetettek. Mindezek a feltételek gyengíthetik az immunrendszert, így az egyén nagyobb kockázattal jár.

Kezelés

Az ételmérgezés általában néhány napon belül megoldódik. Az ételmérgezés súlyossága eltérhet és különböző kezelési formákat igényel. Általánosságban elmondható, hogy a kezelés legfőbb célja a kényelmetlenség megkönnyítése és a kiszáradás elkerülése. A folyadékcsere rendkívül fontos a kezelés során. A gyermekek számára a hozzáadott elektrolitokkal szükséges megoldás a hányással és a hasmenéssel elveszett mennyiség miatt szükséges. Orvosi figyelemre lehet szükség, ha folyadékot nem lehet bevenni. Ilyen esetekben a IV-nek fontos tápanyagai lehetnek, amíg az átmeneti betegség el nem telik.

Megelőzés / Solution

Néhány egyszerű óvintézkedés mellett az ételmérgezés megakadályozása egyszerű lehet. Az ételek és szószok Egyesülete olyan egyszerű tippeket kínál, amelyek biztosítják az élelmiszerbiztonságot. A tisztaság rendkívül fontos az élelmiszerekkel való foglalkozás során. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő felületeket rendszeresen tisztítani és tisztítani kell, beleértve a kezeket, az edényeket és a vágódeszkákat. Különleges gondossággal kell eljárni, amikor a nyers húsokat kézzel és szerszámokkal mossuk, előtte és után szappannal és vízzel együtt. A kézi szaniterek kényelmesek az utazáshoz és a piknikhez, amikor a szappan és a víz nem állnak rendelkezésre. Egy másik fontos megelőző intézkedés az élelmiszerek előkészítése és tárolása volt. Az ételeket megfelelő hőmérsékletre kell főzni, hogy megszüntessék a jelen lévő baktériumokat. Az élelmiszerek megfelelő hőmérsékleten történő tárolása szintén nagyon fontos. Forró ételeket kell tartani, hideg és hideg ételeket kell tartani a hűtők és a jég, különösen az utazás során.