Jódot és a veséjét

A jód alapvető ásványi anyag, melyet a tenger gyümölcsei, a jódozott só és néhány gyümölcs és zöldség található. A felesleges jódot rendszerint eltávolítja a szervezetből a vesék. Ha azonban a vese egészségtelen, a jód felépülhet a szervezetben, ami jód-toxicitást eredményez. Vesebetegségben szenvedő betegeknek kerülniük kell a magas jód tartalmú diétát.

Jód

A szervezetben a jód elsődleges funkciója a pajzsmirigyhormonok termelése. Ezek a hormonok elengedhetetlenek az energiafelhasználás és az anyagcsere szabályozásában, különösen a szervezet energiatárolóinak, beleértve a testzsírt is. A jódhiány az Egyesült Államokban és más fejlett országokban ritka, mivel a jódot hozzáadják az asztali sóhoz. A Linus Pauling Intézet Micronutrient Információs Központja szerint a javasolt jodin napi bevitele felnőtteknek 150 mikrogramm.

Vesefunkció

A vesék szűrik a hulladékot, beleértve a felesleges ásványi anyagokat, például a jódot a véréből, hogy vizeletet készítsenek. Két veséje van, amelyek a hátad mögött ülnek, csak a borda alatt. Ahogy a vesék egészségtelenül válnak, kevésbé képesek szűrni a hulladékot a véréből. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, a mérgek, a traumák és más betegségek a vesén keresztül a teljes kapacitással való működésképtelenné válhatnak. A vesebetegség jelei közé tartozik a gyakori vizelés, fáradtság, étvágytalanság, kéz és láb duzzanat, izomgörcsök, sötét bőr és viszkető vagy zsibbadt érzések.

Jód toxicitás

A University of Maryland Medical Center szerint a napi több mint 2000 mikrogramm jód bevitel mérgező lehet, különösen a vesebetegségben szenvedőknél. Idővel a jód kisebb bevitele jódmérgezéshez vezethet, ha a vesék egészségtelenek. A Linus Pauling Intézet szerint a jód toxicitás tünetei közé tartozik a szájban, a torokban és a gyomorban fellépő láz, émelygés, hányás, hasmenés, szívritmuszavarok és kóma.

A felesleges jód elkerülése

Mivel a jód elsődleges táplálékforrása az asztali só, kerülje a vesebetegségben felesleges sót. Az óceánból származó élelmiszerek, beleértve a sós vizet, a kagylókat és különösen a tengeri zöldségeket, mint például a tengeri moszatot vagy a tengeri moszatot, jódosak, és a vesebetegek étrendjében korlátozottak. A jódot kenyérhez vagy gabonához lehet adni, bár a szint általában alacsony. A gyümölcsök és zöldségek jódot is tartalmazhatnak, bár a koncentráció nagymértékben eltér a talaj minőségétől. Nyers ételek, mint például a szója és a keresztesvirágú zöldségek, mint a káposzta és a brokkoli, olyan gőzgéneket tartalmaznak, amelyek meggátolhatják a beleket a jód felszívódásától.