Ibs étkezési terveket

Az irritálható bél szindróma vagy az IBS egy kicsit orvosi rejtély. Számos kellemetlen gasztrointesztinális tünetet okoz, beleértve a hasmenést, székrekedést, hasi fájdalmat és puffadást anélkül, hogy valóban károsítaná az emésztőrendszert. Az IBS-nek nincs ismert oka vagy gyógymódja, de az étrend megváltoztatása javíthatja a tüneteket. A különböző élelmiszerek különböző reakciókat váltanak ki az IBS-ben szenvedő betegeknél, ezért beszéljen az orvossal arról, hogy az Ön étrendjét az Ön igényeihez igazítja.

Eliminációs terv

Az eliminációs étrendet olyan élelmiszerek azonosítására használják, amelyek felpuffadást indítanak. Az IBS-szel rendelkezők számára a potenciális tápanyagok listája meglehetősen kiterjedt. A Wisconsin-i Egyetem két héten keresztül javasolja a tejet, a szójat, a glutént, a magas fruktózt tartalmazó kukoricaszirupot, a tojást, a diót, a kagylót, a marhahúst, a sertést és a bárányt. Ahhoz, hogy a terv működjön, el kell olvasnia a címkéket annak biztosítására, hogy a diétája mentes az elemektől. Két hét múlva vegye be az egyik tiltott ételeket az étkezésébe háromnaponta. Óvatosan jegyezze fel a tüneteit, így meg tudja határozni, hogy az egyik élelmiszer súlyosbítja-e az IBS tüneteit.

Étkezési ötletek

Az eliminációs étrend szigorú, de remélhetőleg rövid életű. Minden gyümölcs és zöldség, néhány gabona és néhány fehérje megengedett. A reggelihez forró quinoa lehet gyümölcs és gyógytea. Ebédhez zöldzöld tésztát őrölt csirke vagy pulyka. A sült krumpli, pulykamellszeletekkel és zöldséggel töltő, ha egyszerű, étkezés. Élvezze a gyümölcsöket és a zöldségeket a könnyű ételek kielégítésére.

Magas-szálas és alacsony zsírtartalmú

Ha a székrekedés az elsődleges IBS tünete, a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Egyetem magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú étrendet ajánl. Célozzon napi 20-35 gramm rostot. Óvatosan olvassa el az élelmiszercímkéket, és emlékezzen arra, hogy az egész szemek, gyümölcsök, zöldségek, bab és borsó általában a legjobb szálforrások. A zsíros ételek általában tüneteket váltanak ki, ezért korlátozzuk magunkat az egészséges zsírok kis mennyiségére, például a repceolajra és az olívaolajra, valamint a magas rosttartalmú gyümölcsökre, az avokádóra.

Alacsony szálas és alacsony maradékanyag

Ha Ön a hasmenés fellángolása közepette van, egy alacsony rosttartalmú, kevés maradékanyagú étrend segíthet. Az alacsony maradékanyag egyszerűen olyan ételeket fogyaszt, amelyek könnyű megemészteni, például főtt vagy nagyon érett gyümölcsöket, főtt zöldségeket, finom szemeket gabonafélék, csirke, hal, hús és tojás helyett. Az UPMC javasolja, hogy elkerüljék a közös IBS táplálékokat, beleértve a kávét, a csokoládét, a fűszeres ételeket és a keresztezett zöldségeket, ha hasmenése van.