Hipoglikémia és koffein

A hipoglikémia gyakran kapcsolódik a cukorbetegséghez. Ez a normálnál alacsonyabb vércukorszintre utal. Ugyanakkor hipoglikémiát tapasztalhat cukorbetegség nélkül, mely esetben úgynevezett nem diabetikus hipoglikémia. A vércukor kiegyenlítése döntő fontosságú függetlenül attól, hogy cukorbetegsége van-e, mivel a glukóz fontos szerepet játszik a szervezet táplálásában. A koffein, amelyet gyakran fogyasztanak sokféle italban és más formában, megzavarhatja a természetes vércukorszintet.

Mivel a glükóz a szervek és a sejtek fontos tápanyagforrása, teste keményen dolgozik, hogy szűk tartományban tartsa vércukorszintjét. Amikor a vércukorszint alá esik ez a normál tartomány, akkor hipoglikémia. Számos körülmény hipoglikémiát okozhat, például hosszabb ideig nem eszik, erős testmozgást, bizonyos gyógyszereket, rossz táplálékot és a glükózszabályozásban rejlő kóros elváltozásokat. A hipoglikémia tünetei közé tartozik a fáradtság, a fejfájás, a hangulati változások, a szívdobogás és a túlzott izzadás.

A hipoglikémia a koffein gyakori mellékhatása a Drugs.com szerint. A felelős mechanizmust azonban nem értik meg. A kutatók szerint a koffein dózisfüggő módon csökkenti a glükózérzékenységet, nagyon alacsony dózisoktól kezdve, a 2013. februári “Applied Physiology, Nutrition and Metabolism” című tanulmány szerint. A tanulmányban a koffein egészséges férfiaknál és nőknél csökkentette a glükóz metabolizmust. Ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy a cukorbetegek nem csak azok veszélyeztetik ezt a mellékhatást.

A hypoglykaemia akkor fordul elő, ha vércukorszintje 70 mg / deciliter alá esik. Ha hipoglikémia tüneteit tapasztalja, az American Diabetes Association szerint 15-20 gramm egyszerű szénhidrátot fogyaszthat a vércukorból. Példák: 2 evőkanál mazsola, 8 uncia nem zsíros tej, 4 uncia lé vagy 1 evőkanál méz. Ha cukorbetegsége van, akkor vércukorszintmérővel ellenőrizheti a vércukorát, és megtudhatja, hogy az orvos által meghatározott céltartományban van-e.

Ha hipoglikémiában szenved, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy korlátozni vagy kerülnie kell a koffeint. A vércukorszabályozás megzavarásához szükséges legalacsonyabb koffein-dózis az “Applied Physiology, Nutrition and Metabolism” tanulmány szerint kevesebb, mint 1 milligramm testsúlykilogrammonként. Egy 130 fontos felnőtt esetében ez akár 25-50 milligramm koffein is lehet. Az átlagos 8 uncia kávé kávé körülbelül 95 milligramm koffeint tartalmaz. A koffein előidézheti vagy súlyosbíthatja a meglévő hipoglikémia problémákat, és rosszabbul érezheti magát.

A hipoglikémiaről

Koffein és glükóz metabolizmus

A hipoglikémia kezelése

Koffein óvintézkedések