Hányinger, hasmenés és fogyás

Ha véletlenül súlycsökkenést okoz, akkor ez számos tényező eredménye lehet. De ha hányinger és hasmenés is tapasztalható, akkor valószínűleg olyan betegséggel, fertőzéssel vagy gyomor-bélrendszeri állapotmal jár, amely az összes tünetét okozza. Forduljon orvoshoz, ha észlelt bármilyen változást a bélrendszeri szokásaidban, vagy véletlenül leejtette a kilogrammokat, orvosa meghatározhatja a megfelelő lépést.

Betegség vagy fertőzés

A hasmenés a véletlen fogyás gyakori oka és gyakran a vírusos gastroenteritis néven ismert bélfertőzés eredménye. Általában a gyomorfájdalom néven ismert, ez a betegség hányingert, hányást és étvágytalanságot is okozhat, amelyek mindegyike hozzájárulhat a fogyáshoz. Ez a fajta fertőzés és annak tünetei jellemzően néhány nap múlva csökkennek, és ha rendszeres étkezési és bélmozgási szokásokat folytat, akkor a testsúlynak vissza kell térnie a normális szintre.

Emésztőrendszeri rendellenességek

Ha több mint négy hétig laza vagy vizes a széklet, akkor ez krónikus hasmenés néven ismert, és tünete lehet a gasztrointesztinális rendellenességnek. A malabszorpciós állapotok, mint a gyulladásos bélbetegség vagy az IBS, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és a cöhögéses betegség hasmenéshez, valamint émelygéshez, étvágycsökkenéshez és testsúlycsökkenéshez vezethetnek. Egyeseknél akkor is fogyni lehet, ha egyenlő mennyiségű ételt fogyaszt vagy a szokásosnál többet fogyaszt. Ez azért van így, mert ezek a feltételek gátolják a test folyamatát és a tápanyagok felhasználását az ételeitől.

Egyéb okok

Bizonyos gyógyszerek vagy gyógyszerek, mint például a hashajtók, mind a hasmenéshez, mind a testsúlycsökkenéshez vezethetnek, különösen akkor, ha az ajánlott vagy előírt mennyiségnél többet vesz be. Továbbá, ahogy idősebb lesz, a szag és az ízérzés megváltozhat, ami émelygést vagy étvágycsökkenést eredményezhet, ami viszont befolyásolhatja a bélmozgást és a testsúlyt. Végül az étrend legutóbbi változásai, akár szándékosak, akár nem, szintén hatással lehetnek az emésztőrendszer funkcióira, valamint a skála számára.

Mikor keresnek segítséget?

Ha a hasmenés tünetei több mint öt napig fennállnak, súlyos hasi fájdalmai vannak vagy kiszáradnak, forduljon orvoshoz. Továbbá, ha krónikus vagy hosszantartó változásokat észlel a bélrendszeri szokásaidban, tájékoztassa kezelőorvosát, mivel az alapbetegség felcsapódása lehet. Mindig forduljon egészségügyi szolgáltatójához, ha súlyos veszteséget szenvedett, és különösen akkor, ha 6 vagy 12 hónapos időszakában csökkentette az összes testtömegének legalább öt százalékát.