Fordított ozmózis rendszer ellen vízlágyító

Ha a csapvíz javításra szorul, érdemes kétféle rendszert vizsgálni a vízkezeléshez: vízlágyítás és fordított ozmózis. A vízlágyító bizonyos ásványokat távolít el a vizektől, amelyek hatással vannak az ízekre, és hosszú időn keresztül eltömítik a csöveket. A fordított ozmózisú szűrőrendszer a vegyi anyagokból és organizmusokból széles választékot távolít el a vizektől, megtisztítva ezzel. Ez a két kezelési módszer különböző körülmények között jelentkezik, így meg kell tanulnia, hogyan működik mindegyik.

Folyamat

Fordított ozmózis rendszerben a membrán elválasztja a tiszta vizet és a szűretlen vizet. Általában az ozmotikus nyomás a vízmolekulákat a szűretlen oldalra mozgatja, hogy mindkét oldalon kiegyenlítse a koncentrációt. A fordított ozmózis extra nyomást fejt ki a szűretlen oldalra, ami arra kényszeríti a vizet, hogy a tiszta oldalra költözzön. A vízlágyító eltávolítja az ásványokat a “kemény” vízből, amit a kémikusok ioncserére hívnak. A lágyítóegység belsejében a víz áthalad a sóval borított anyagon. Az anyag erősen vonzza az ásványi anyagokat. Mivel elnyeli az ásványi anyagokat, nátriumot bocsát ki a sóból.

Szennyező

A fordított ozmózis számos szennyező anyagot eltávolít a vízből, beleértve az oldott szilárd anyagokat, ólmot, nitrátot, nátriumot és szulfátot. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség fogyasztói tájékoztatása szerint a fordított ozmózis eltávolítja a betegséget okozó szervezeteket és a legtöbb kémiai szennyező anyagot. Az Észak-Dakota Állami Egyetem szerint más szűrési fázisokkal, például aktív szénnel együtt alkalmazható a peszticidek, dioxinok és illékony szerves vegyületek szintjének csökkentésére. A vízlágyító hatékonyan eltávolítja a magnéziumot és a kalciumot a vízből. Ez csökkenteni fogja a vas és a mangán szintjét is. Kevés hatással van más szennyeződésekre, így a vízlágyítót leginkább egy másik szűrőrendszerrel együtt használják, vagy az ásványi anyagokat egy másképpen tisztított települési vízellátásból lehet eltávolítani.

kibocsátás

A lágyítóból származó víz nátriumot tartalmaz magnézium és kalcium helyett. A víz “keménységét” az oldott ásványi anyagok literenkénti szemcseméretében mérik. Az Észak-Dakota Állami Egyetem beszámol arról, hogy a lágyítószer 8 millió ppm nátriumot ad hozzá a vízhez minden eltávolított ásványi anyagból. A Lenntech vízkezelési weboldala szerint ez a végső fogyasztás általában a teljes nátrium körülbelül 3% -a. Ha nádija van a diéta során, forduljon kezelőorvosához, mielőtt vízlágyítót szerelne be, A fordított ozmózis rendszer tisztított vizet biztosít. Nincs szűrő rendszer tökéletes, így a szennyeződések maradék nyomai a vízben a kezelés előtt jelenlévőekhez kapcsolódnak.

Karbantartás

A vízlágyító sójának időszakos cserére van szüksége. A modelltől függően előfordulhat, hogy alkalmanként fel kell töltenie a sóoldatot. Ez magában foglalja a szelepek nyitását és forgatását az egységen, az összegyűlt ásványi anyagokat a rendszerből kiöblítik, a fordított ozmózisegységnek membránjának cseréjére van szüksége. Ezenkívül elő és utószűrőket is tartalmazhat a rendszerben az üledékek és egyéb nemkívánatos szennyeződések eltávolítására. Ezeket a szűrőket ki kell cserélni attól függően, hogy mennyi víz áramlik az egységen.

Hatékonyság

Mindkét tisztítási rendszer a víznyomáson nyugszik, és nincs jelentős villamosenergia-szükséglet. Az EPA szerint a fordított ozmózis rendszer körülbelül háromszor annyi vizet használ fel a feldolgozás során, amint azt biztosítja. A feldolgozásra használt víz tisztítatlan és egyszerűen a csatornába kerül. Hatékonysági okok miatt egyes háztartások csak fordított ozmózisú tisztított vizet használnak a házban lévő ivóvízvezetékekhez. Annak érdekében, hogy a háztartás minden vízigényét kielégítse, egy nagyobb rendszerre van szükség, ami több pénzt költ.