Egészséges-e az avokádó minden nap?

Ha habozott élvezni az avokádót a magas zsírtartalmú jó hírnév miatt, itt az ideje, hogy új perspektívából nézzük őket. Persze, tartalmaznak zsírt, de elsősorban az egészséges, telítetlen zsír, amelyről tudják, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Az avokádókat tápanyagok, köztük a rost, a kálium és az esszenciális vitaminok egészítik ki. Élvezheti az avokádókat naponta, amíg korlátozza a kiszolgáló méretét, nehogy túl sok kalóriát kapjon.

A legnagyobb kihívás az avokádó bevitele a napi étrendbe a kalória figyelése. Az avokádónak egy fele 161 kalóriát tartalmaz, ami elég magas ahhoz, hogy befolyásolja a súlyát, ha túlzottan megindul. Könnyen nyomon követheti a fogyasztását, amikor az avokádót szeleteljük és hozzáadjuk egy salátához vagy szendvicshez. De sokkal nagyobb kihívás az, hogy megítélje a kiszolgáló méretét, amikor levesszük és hozzáadjuk a levest, vagy a guacamole-ban a tortilla zsetonokat merítjük. Lehet, hogy segít megfogni a kocka vagy pépes avokádót. Kapsz 161 kalóriát 2/3 csésze kocka avokádóból és 121 kalóriából 1/2 csésze püré avokádóból.

A legtöbb avokádó zsír egészséges telítetlen zsírok formájában jön létre. Különösen nagy a telítetlen zsírban, ami növeli a jó HDL-koleszterin szintjét anélkül, hogy a rossz LDL-koleszterint felnevelné. Az egyszeresen telítetlen zsírok segíthetik az alacsonyabb trigliceridszintet a véráramban is. A félig avokádó teljes zsírja 14,7 gramm vagy 132 kalória. Ezt a zsírtartalmat mindennapi étrendjében meg lehet dolgozni mindaddig, amíg az összes zsírbevitel az ajánlott tartományon belül marad – a napi kalóriák 20-35 százaléka zsírból származik, az Orvostudományi Intézet szerint.

Lehetséges, hogy szálat kell adni a diétához. A legtöbb amerikai csak napi 15 gramm szálat fogyaszt, szemben a 25 gramm ajánlott napi bevitelével a nők és a 38 gramm férfiak körében, beszámol az amerikai étrendre vonatkozó irányelveknek. Az avokádó hozzáadásával a napi étrendhez segít növelni a rostát, 6,7 grammot kap avokádó felétől. Az avokádóban lévő oldható rost megvédi a szív- és érrendszeri egészségét a koleszterinszint csökkentésével. Lassítja továbbá a szénhidrátok felszívódását, ami egyensúlyban tartja a vércukorszintjét.

Annak ellenére, hogy az avokádó egy kicsit magas a kalóriákban, kalóriájuk jó adag tápanyaggal kerül csomagolásra. A gyümölcsnek csak a fele 487 milligramm káliumot tartalmaz, ami ugyanolyan mennyiségű, mint egy nagy banán. A kálium segít a vérnyomása csökkentésében és az izmok és idegek működésében. Az avokádó sok napi vitaminának jó forrása. A C-vitamin és a niacin ajánlott táplálékkiegészítésének 11% -át, a napi folsav 20% -át és a B-6 vitamint pedig félig avokádóból kapja. Ugyanez a rész is jó forrása az E és a K vitaminoknak.

Nézze meg a kiszolgáló méretét

Egészséges telítetlen zsírok

Előnyök a rostból

Táplálék-gazdag gyümölcs