Édesgyökér gyökér és herpesz

A herpesz egy vírusos fertőzés, amelyet a herpes simplex vírus két típusának okoz. Az 1. típusú herpes simplex általában a derék feletti fertőzést okozza, míg a 2. típus a derék alatti fertőzések, elsősorban a nemi szervek, anus és a fenék esetén okoz fertőzést. Mindazonáltal bármelyik típus megfertőzi a bőr bármely pontját, Dr. Adriana R. Marques és Dr. Stephen E. Straus a National Institute of Health kutatók szerint a “Fitzpatrick Dermatology in General Medicine” 2008-as kiadásában. Nincs gyógymód a herpesz számára, így a gyógynövények, például az édesgyökér gyökerei felhívták a figyelmet arra, hogy csökkentsék a tünetek súlyosságát és időtartamát.

Történelem

Dr. Alan R. Gaby, a holisztikus orvostudományi szakorvos 2006-os kiadásában a természetes gyógyszertár szerint a “Glycyrrhiza glabra” és “Glycyrrhiza uralensis” botanikus nevek által ismert “gyöngytyúk-gyökér” “hosszú és rendkívül változatos felhasználási célokat” tartalmaz. Gaby szerint továbbra is az egyik legfontosabb gyógynövény a hagyományos kínai orvoslásban, amelyben a szakemberek használják vírusos fertőzések kezelésére, mint például a herpesz, valamint más olyan állapotok, mint a cukorbetegség és az epilepszia. Jóllehet általánosan az édesgyökér-gyökérnek nevezik, ami technikailag egy téves elnevezés, mivel mind a gyökér, mind a föld alatti rügyeket, a rizómákat használják, gyógynövényes gyógymódokban.

típusai

Két fajta édesgyökér gyökér: standard és de-glycyrrhizinated, néha rövidítve DGL. A herpeszeseknek a szokásos készítményeket kell választaniuk, mivel a glycyrrhizin az egyik olyan összetevő, amelyről úgy gondolják, hogy terápiás előnyökkel jár a herpesz számára. A szabványos édesgyökér a szárított, feldolgozatlan gyökér, folyékony kivonat, krém, tabletta vagy gél formájában jön. A herpeszeseknek kerülniük kell a szárított, feldolgozatlan gyökeret, mert a durva részecskék irritálják a herpesz sebét. Minden más formát alkalmazhatunk helyi felhasználásra.

Használat

A betegek egy vékony réteg folyékony kivonatot, krémet vagy gélt alkalmazhatnak közvetlenül a herpesz sebére egy pamut törlővel vagy ujjhegyekkel. A tablettákat összetörni kell, és vízzel vagy édes mandulaolajjal kell összekeverni ahhoz, hogy vékony pépet alkossanak. A betegek ezután alkalmazhatják a pasztát a herpesz sebére. A szájban herpeszes gyomorbetegeknél Gaby azt javasolja, hogy kb. 1 evőkanál szájöblítést készítsen. A zúzott, édesgyökér gyökér pirula 1 csésze meleg vízzel. A betegeknek három vagy négy percig kis mennyiségű szájat kell felszívniuk a szájukba, majd kösse be az oldatot a mosogatóba. A fel nem használt oldatot lefedhetjük és hűtjük későbbi felhasználás céljából. A betegeknek naponta három-négy alkalommal kell ivóvizet használni, amíg a herpesz gyógyul.

kockázatok

Szájon át, az édesgyökér gyökere mellékhatásokat okozhat, például a megnövekedett vérnyomás és a folyadékvisszatartás. Ezek a kockázatok azonban nem vonatkoznak azokra a személyekre, akik helyileg alkalmazzák a gyógynövényt. A topikális édesgyökér fő kockázata a bőrirritáció. Az édesgyökér gyökérkészítményei nem szabványosították, így a termék egy korábban elviselt formája irritációt is okozhat, ha új tételt vásárolnak. Azoknál az embereknél, akiknél irritációt tapasztalnak, abba kell hagyni a felhasználást, és orvoshoz kell fordulniuk, ha a tünetek három nap elteltével fennmaradnak. Az édesgyökér gyökerét nem vizsgálták ugyanazokkal a vizsgálatokkal, mint a hagyományos herpesz gyógyszerek, így nincs garancia arra, hogy ez hatékony lesz. Az édesgyökér gyökér nem helyettesíti a herpeszre vagy egyéb állapotra vonatkozó hagyományos gyógyszereket. Azoknál a betegeknél, akik gyakori, súlyos vagy hosszan tartó tüneteket tapasztalnak, orvoshoz kell fordulniuk.

Előnyök

Az édesgyökér gyökér két olyan vegyületet tartalmaz, amelyekről a herpesz javát szolgálják. A Glycyrrhizin egy gyulladáscsökkentő, amely duzzanatot, vörösséget és kellemetlenséget gátol, míg az édesgyökér-kivonat flavonoidjai ellensúlyozzák a herpes simplex vírus növekedését, legalábbis a kémcsövekben. A nettó hatás lehet a herpesz tüneteinek súlyossága és időtartama. Azonban Gaby óva intézi, az édesgyökér-gyökérkivonat használata a herpesz számára elsősorban a hagyományon, nem pedig a tudományon alapul. 2010 októberétől az Országos Gyógyszerkönyvtárak nem tartalmaznak klinikai vizsgálatokat az édesgyökér eredetű herpesz hatékonyságának támogatására.