Azon élelmiszerek listája, amelyek gyorsan emelik a vércukorszintet

A hipoglikémia vagy az alacsony vércukorszint miatt gyengének vagy fáradtnak érezheti magát. Gyakran megelőzheti vagy kezelheti az állapotot, és visszaállíthatja a vércukorszintet normális szintre, ha olyan magas szénhidráttartalmú ételeket fogyaszt, amelyek szénhidráttartalmú élelmiszerek, amelyek gyorsan növelik a vércukorszintjüket. Forduljon orvosához, ha gyanítja, hogy súlyos mögöttes állapotban van.

Pick gyümölcs a természetes cukrok

A görögdinnye, az ananász, a banán és a szőlő magas glikémiás indexű gyümölcsök, amelyek gyorsan növelhetik vércukorszintjüket. A feldolgozott élelmiszerek glikémiás indexe vagy GI-je általában magasabb, mint a friss élelmiszereké. A szárított gyümölcsök, mint a mazsola és a szárított napok, gyorsan növelhetik a vércukorszintjüket. A gyümölcslé gyorsabban emeli a vércukorszintet, mint a friss gyümölcsök. A szervezet energiatárolóinak feltöltéséhez az Iowa State University Extension és Outreach azt javasolja, hogy 30 perccel az edzés befejezésétől számítva 8 uncia gyümölcslé fogyasszon.

A finomított szemek megnövelése

A fehér kenyér, a főtt fehér tészta és a rizs, a palacsinta, a szódabikrok és a finomított gabonákból készített reggeli gabona gyorsan növelheti a vércukorszintjét. A finomított gabonatermékek általában növelik a vércukorszintjüket, mint a teljes gabonakomponensük, mivel a Linus Pauling Intézet szerint alacsonyabb a táplálékban. A rizs sütemények, a kemény perecek, a kukoricapehely és a bagel kényelmes választás, ha hordoz magával, ha alacsony vércukorszintet észlel.

Ragaszkodjon a keményítő zöldségekhez

A főtt sárgarépa, a burgonya és az édesburgonya növelheti a vércukorszintjét. A nyers sárgarépa alacsonyabb GI. A nem szárított zöldségek, például a leveles zöldségek, a padlizsán, a cukkini és az uborka, alacsonyabbak a szénhidrátban, és nagyon kevés hatással vannak a vércukorszintjére. A zsírok lassítják az emésztést, és a vércukorszintek gyorsabban emelkednek, így a zsírral főzött burgonya, például a sült krumplitartalmú burgonyapüré alacsonyabb GI-értékkel rendelkezik, mint a sima, főtt és sült burgonya.

Válassza a magas GI élelmiszereket óvatosan

A cukorka, a cukorral édesített italok, a graham crackerek és sok más cukros étel gyorsan felemeli a vércukorszintet, de kevés tápanyag van. Előfordulhat, hogy a vércukorszintet gyorsan fel kell emelnie a testmozgás vagy cukorbetegség esetén, de az élelmiszerek gyakori fogyasztása, amelyek gyorsan emelik a vércukorszintjét, inzulinrezisztenciához vezethetnek, ami a cukorbetegség kockázati tényezője. A legtöbb diétás táplálék alacsony GI-értékkel bír, ami segít stabil vércukorszint fenntartásában.