Az antioxidáns vitaminok listája

Az oxidációból származó szabad gyökök károsíthatják a szervezet sejtjeit. Az antioxidánsok megvédik Önt a szabad gyökök megsemmisítésével azáltal, hogy kötelezik egymást a káros hatásuk csökkentésére. Bizonyos mértékig az antioxidánsok képesek megtámadni a szabad gyökök által okozott károkat. Élvezheti az egészségesebbeket azáltal, hogy az antioxidánsokban gazdag ételeket fogyaszt.

A-vitamin

Az A-vitamin és a provitamin A karotinoid, a béta-karotin segít megóvni a szabad gyökök ellen. Az A-vitamin és a béta-karotin felelősek az egészséges látásért, a sejtek növekedéséért és a szív, a vesék, a tüdő és egyéb szervek normális kialakulásáért és fenntartásáért. Az USA Food and Drug Administration szerint a 4 évesnél idősebb felnőtteknek és gyermekeknek napi 5000 nemzetközi egységnyi A-vitaminra van szükségük. Az A-vitamin leggazdagabb forrásai közé tartoznak a máj- és halolajok, a marhahús pedig 444 százaléka napi szükségleteinek. A tejet és a tojásokat is tartalmazzák. A Béta-karotin, amelyet az A-vitaminrá alakítanak a szervezetben, a legmagasabb narancssárga és sárga zöldségek, sötét zöld leveles zöldségek, gyümölcsök, paradicsomtermékek és néhány növényi olaj. Az édes burgonya 561 százalékot biztosít az Ön napi szükségleteinek.

C vitamin

Az antioxidáns C-vitamin képes új antioxidánsokat regenerálni a szervezeten belül, ami még nagyobb szabadgyökök elleni védelmet nyújt. A fehérje anyagcseréje és a sebgyógyulás a C-vitamin egyéb szerepe. A napi értékek alapján a felnőttek és a 4 évnél idősebb gyermekek naponta 60 milligramm C-vitamint igényelnek. A C-vitamint többnyire gyümölcsökben, zöldségekben és dúsított szemekben találják. A legtöbb amerikai fogyasztja ajánlott C-vitamin bevitelét paradicsomból, paradicsomléből és burgonyából. A piros paprika, a C-vitamin egyik leggazdagabb forrása, a napi szükségleteinek 158 százaléka 1/2-csésze adagonként.

E-vitamin

Zsírban oldódó vitaminként az E-vitamin leállítja a reaktív oxigénfajok termelését, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a zsír energiává válik. Az E-vitamin bevitel szintén fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához. Az FDA azt javasolja, hogy a felnőttek és a 4 évesnél idősebb gyermekek fogyasztják napi 30 nemzetközi egységnyi E vitamint. A növényi olajok, a diófélék és a magvak gazdag E-vitaminforrást tartalmaznak. A sötétzöld leveles zöldségek és a dúsított gabonafélék E-vitamint is tartalmaznak.

Egyéb antioxidánsok

A lutein, a likopin és a szelén az élelmiszerekben megtalálható egyéb természetes antioxidánsok. A lutein, amely szintén fontos az egészséges látás szempontjából, tojás. A piros gyümölcsök és zöldségek likopint tartalmaznak. A paradicsomtermékek nagy mennyiségben tartalmaznak likopint. A szelén, amelyet nyomelemként osztályoznak, szerepet játszik a szaporodásban, a DNS szintézisében és a pajzsmirigyhormon anyagcserében. A szerves húsok és a tenger gyümölcsei a szelén leggazdagabb forrásai.