Az antidepresszánsokkal veszélyes halolaj?

A halolaj két agyi vegyi anyagot tartalmaz, amelyeket általában depresszióban szenvedő egyéneknél találtak: az EPA és a DHA. Bár egyes vizsgálatok összefüggésbe hozták a csökkent depressziós tünetekkel járó halolaj-kiegészítőket, ezeknek a vegyi anyagoknak a depresszióra és egyéb hangulati rendellenességekre gyakorolt ​​hosszú távú hatása nagyrészt ismeretlen. A halolaj kiegészítése a diéta számára nem jelenthet veszélyt vagy egészségügyi kockázatot, és ténylegesen javíthatja antidepresszáns gyógyszereinek hatékonyságát.

Halolaj és az agy

A Mayo Klinika szerint a halolaj az omega-3 zsírsavak gazdag forrása, amely nélkülözhetetlen tápanyag a megfelelő agyműködés fenntartásához. A 100-300 milligramm EPA és DHA-t tartalmazó halolaj-kiegészítők előnyökkel járhatnak a depresszió enyhítésében, mivel növelik az agy természetes szintjét. A makréla, tavi pisztráng, szardínia, germon, lazac és heringből származó halolajokat különösen magasnak tartják a DHA-ban és az EPA-ban.

veszélyei

Azok az egyének, akik abbahagyják az antidepresszáns gyógyszerek szedését, mert halolajat szednek, fennállhatnak a megismétlődő depressziós tünetek. A “Journal of Psychiatry and Neuroscience” szerint nem végeztek tanulmányokat a halolajok azon képességéről, hogy megakadályozzák az ismétlődő depressziót, ami azt jelenti, hogy azok, akik azonnali ellátást kapnak, depressziós tüneteik visszatérhetnek az idő múlásával. A hangulati rendellenességek számos potenciális okot hordoznak, és sokféle megközelítést és gyógyszert igényelhetnek a depressziós tünetek hatékony csökkentése érdekében.

Halolaj és antidepresszánsok

A hangulati rendellenességek, például a depresszió előnyei ellenére a halolaj nem használható antidepressziós gyógyszerek helyettesítésére. Az Medical Daily webhelyén idézett tanulmányok szerint, köztük egy, a St. Louis-i Washington Egyetemen, 2009-ben megjelent “The Journal of the American Medical Association” című kiadványban olyan kiegészítéseket tartalmaznak, amelyek 1,3-1,4-ször nagyobb EPA-t tartalmaznak, mint a DHA. Leginkább a depresszióra gyakorolt ​​hatást, bár ennek sajátos oka ismeretlen. A halolaj kiegészítők és az antidepresszáns gyógyszerek mellett orvosa javasolhatja a terápiás kezelést, tanácsadást és egyéb depressziós terápiákat.

Biztonsági aggodalom

A halolaj-kiegészítők étrendjéhez történő hozzáadása nem jelenthet semmilyen kockázatot a jelenlegi antidepresszáns kezelésére. Azonban előfordulhat, hogy orvosa előírja a jelenlegi dózis módosítását. Beszéljen orvosával, mielőtt hozzáadná a halolaj-kiegészítőket az Ön étrendjében, csökkentve a fennálló gyógyszerek vagy terápiák beavatkozásának kockázatát.