Alacsony szénhidráttartalmú diéták és agyi funkciók

Az Ön által fogyasztott táplálkozás gyakorlatilag minden szempontját befolyásolja az egészségének, beleértve az agy egészségét is. És míg egy jól megtervezett alacsony szénhidrát-tervnek minden olyan tápanyagot meg kell adnia, amire szüksége van az egészséges agyműködéshez, akkor valószínűleg hallottad, hogy a szénhidráthiány csökkenti agyi erejéteket. Ez bizonyos emberek számára igaz, de más bizonyítékok azt sugallják, hogy az alacsony szénhidrátok fogyasztása semleges vagy akár pozitív hatást gyakorolhat az agy működésére.

Ha valaha is azt mondták, hogy a carb-terhelés egy játék, faj vagy kemény edzés, tudod, hogy a szénhidrátok kulcsfontosságúak az energiád növeléséhez. A szervezet glükózgá alakítja őket, ami szintén közvetlenül táplálja az agyat. Az agysejtjei valójában csak glükózt használnak az energia számára, ami a szénhidráteket feltétlenül szükséges az agyműködés táplálására. Ez nem az egyetlen módja annak, hogy a szénhidrátok befolyásolják az agyműködést. A szénhidrátok jelzése az agyadnak serotonin termeléséhez, egy olyan hormonhoz, amely a hangulatszabályozásban, az étvágygondozásban és az alvási ciklusban szerepet játszik. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a szénhidrátot “kényelmes ételnek” tartják, és miért érzed a szénhidráttartalmú ételeket, ha ideges vagy stresszes vagy.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták rossz hírnévnek örvendenek az agyi funkciók befolyásolásában. És van értelme – mert az agyadnak szén-dioxidra van szüksége az energia számára, csökkentve a carb bevitelt, hatással lehet az agyi erejére. Fuzziness vagy “agy köd” lehet, ha nem kap elegendő szénhidrátot az étrenden keresztül, vagy problémái vannak az általános fáradtság miatt a szénhidráthiány miatt. A kutatók ezt a hatást a kevés szénhidráttartalmú diétánál vizsgálták. Egy, az Appetite 2009-es számából egy tanulmány a diétán az első három hét során tanulmányozta az alacsony szénhidráttartalmú testsúlycsökkentő étrend hatásait az agyműködésre. Azt találták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend rosszabb volt a memória teszteken, mint a diéták az Amerikai Dietetikus Táplálkozási Diéta után, amely a szénhidrát, a fehérje és a zsír egyensúlyát ajánlja. Miután az alacsony szénhidráttartalmú diéták elkezdték a szénhidrát fogyasztani, emlékeik normális állapotba kerültek. Míg ez a kis tanulmány csak kilenc alacsony szénhidráttartalmú étrendre tekintett, és nem azt jelenti, hogy az alacsony szénhidrátok fogyasztása csökkenti az agyműködést, azt sugallja, hogy az agytakaró nem minden a fejedben.

Míg az alacsony szénhidráttartalmú agykõ köd lehet valódi dolog – legalábbis néhány embernél – az alacsony szénhidráttartalmú szénhidrát hosszú távon is hasznos lehet az agyi funkciónkban. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták nagyszerűen segítenek a fogyásban, és megvédhetnek a 2-es típusú cukorbetegségtől is. Ez jó az agyad számára, mivel a 2-es típusú cukorbetegségben és a prediabetesben jelentkező inzulinrezisztencia valóban csökkenti az agyműködését, ami az Alzheimer-kel hasonló tüneteket okozott, a 2001-es JAMA Neurology-ban publikált tanulmány szerint. Funkció nem mindenki számára tapasztalható alacsony szénhidráttartalmú étrend után. Egy, 2013-ban a Nutrition & Diabetes című tanulmány szerint az alacsony szénhidráttartalmú és magas szénhidráttartalmú diéták nagyjából ugyanolyan hatással voltak a kognitív funkcióra. A Belgyógyászati ​​Levéltár 2009-es számában egy másik tanulmány szerint az emberek több érzelmi kontrollt és hangulatot jelentettek, amikor egy évig alacsony szénhidráttartalmú étrendet követtek.

Az agyi egészséget enni lehet, még akkor is, ha nagyon alacsony szénhidráttartalmú diétát követ. Győződjön meg róla, hogy a lazacot, a chil magot, a lenmagot és a diót az alacsony szénhidráttartalmú étrendjében tartja. Ezek a kínálat omega-3 zsírsavak, tápanyagok az agynak, hogy a myelin, a “szigetelő”, amely segít az idegek kommunikálni megfelelően. A húsok, leveles zöldségek, diófélék és a diétababok hozzájárulnak a B-komplex vitaminokhoz, amelyek segítenek a myelin előállításában, valamint agyhormonokat termelnek, mint a szerotonin. A protein táplálja a triptofánt, a szerotonin termeléséhez szükséges aminosavat. Az alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsöket, például a bogyókat is beleértve, szintén növeli az agy egészségi állapotát. Támogatják a kommunikációt az agysejtjeik és az agysejtek túlélése között, és bevonják őket a táplálkozásba, és egészségesek maradnak az agyadban, jelentette be a Journal of Agricultural and Food Chemistry 2012-ben közzétett áttekintést.

Szénhidrátok és az agyad

Alacsony szénhidrát-diéta csökkentheti az agy funkcióját?

Az alacsony szénhidrát előnyei agyadnak

Alacsony szénhidrogének az agyfunkcióhoz