Alacsony hemoglobin és vas-tabletták

Ha légzési nehézséget tapasztal vagy küzdenek ahhoz, hogy erőfeszítést találjon a napi munka elvégzéséhez, orvosa felkérheti Önt, hogy végezzen vérvizsgálatot, beleértve a teljes vérképet is. A teljes vérkép számítás a vérben lévő hemoglobin teljes mennyiségét, a vörösvérsejtek számát és a fehérvérsejtek számát, valamint a vörösvérsejtekből álló vér töredékét vizsgálja. Ezek a vizsgálati eredmények segíthetnek egy pillanatfelvétel készítésében. A hemoglobin alacsony szintje alakulhat ki vérszegénység következtében, amit vaspillákkal korrigálhatunk.

Az oxigénszállító a vérben

A hemoglobin egy vörösvérsejteken belül hem-tartalmú fehérje, amely oxigént szállít a szervezetben. A Heme egy vas-tartalmú vegyület. A hemoglobin a szervezetben lévő vas vas kétharmadát teszi ki. Felszívja az oxigént, amikor érintkezésbe kerül a tüdőkkel, és felszabadítja az oxigént, ahogy az a test szöveteiben való keringés során felmerül. A hemoglobinszint lecsökkenthető számos tényezővel. A MedlinePlus szerint a normálisnál alacsonyabb hemoglobin a vörösvérsejtek elpusztításának, alultápláltságának, leukémia, vérzésének, a vérszegénység különböző típusainak, a túlzott hidratációnak és a B-6-vitamin, a folsav, a vas és a B-12 vitamin hiányának . Megfelelő hemoglobin-koncentráció nélkül a szervezet olyan hibás vörösvérsejteket termel, amelyek nem hatékonyak az oxigén szállítására.

Fáradt vére

A vérszegénység, más néven fáradt vér, olyan állapotra utal, amelyben a vörös vörösvérsejtszám alacsonyabb, mint normál értéket tartalmaz. Ez az állapot akkor is előfordulhat, ha alacsony a vérben lévő hemoglobin koncentrációja. A vérszegénységet, amely enyhe, mérsékelt vagy súlyos lehet, a vas-szegény étrend, a vérveszteség, a terhesség és az elégtelen vas felszívódása okozhatja. A vashiány a világon a legelterjedtebb táplálkozási zavar, állítja az Egészségügyi Világszervezet államok.

A vérszegénység gyakori formája

A vashiányos vérszegénység, amely a vérszegénység egyik gyakori típusa, akkor fordul elő, ha a szervezetnek nincs elég vázuk ahhoz, hogy egészséges vörösvértesteket termeljen. Ha nem tartja a vas szintjét egészséges határokon belül, a tested elkezdi használni a tárolt vasat. Eljön az idő, amikor a tárolt vas kimerül. A tárolt vas befejezése után a szervezet kevesebb vörösvérsejtet termel, amelyek viszont kevesebb hemoglobinnal rendelkeznek, mint a normál körülmények között. Ilyen esetekben olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a légszomj, a mellkasi fájdalom és a fáradtság. Ha súlyos vashiányos vérszegénysége van, szívproblémái és fertőzései lehetnek.

A teljes vérvétel megértése

A vashiányos vérszegénység diagnosztizálásához orvosa végezhet vérvizsgálatot, amely segít meghatározni, hogy mennyi hemoglobin van a vérben. A hemoglobin vérvizsgálat általában egy teljes vérsejt-vizsgálat részeként történik. A férfiak átlagos hemoglobinszintje 13,8 és 17,2 gramm / deciliter, a nők pedig 12,1-15,1 gramm / deciliter. A normálnál alacsonyabb hemoglobin szint anémiát jelenthet. Lehet, hogy kezelőorvosának szüksége van más vérvizsgálatra, hogy állapítsa meg az állapot okait. Vérvizsgálat elvégzése a testben tárolt vas mennyiségének kimutatására, amelyet szérum ferritin tesztnek neveznek, és a vérben lévő vas mennyiségét, amelyet szérum vasvizsgálatnak neveznek, eredményesnek bizonyul a vas-hiányos vérszegénység jelenlétének megerősítésére.

Kezelőorvosa javasolhat Önnek, hogy a vas-hiányos anémia által okozott alacsony hemoglobinszint kezelésére felnőtteknek szánt tabletta formájában kapjon vas-kiegészítőket. Kiegészítő vas kétféle formában létezik: vas és vas. A táplálékkiegészítők hivatala szerint a vas-só, mint a vas-szulfát, a vas-glükonát és a vas-fumarát a vas-kiegészítők leginkább elnyelt formái. A százalékos vaslemez – a tényleges vas mennyisége a szervezetben való felszívódásra alkalmas kiegészítőben – ebben a vas-kiegészítőkben változhat. Például a vas-fumarát 33 százalékos elemi vasat biztosít, míg a vas-szulfát 20 százalékos elemi vasat tartalmaz. Mivel a vas-tabletták gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, például sötét színű székletet, hányást, székrekedést, hasi fájdalmat, hasmenést és émelygést okozhatnak, csak orvos által előírt módon vegye be őket.

Vaskapillantás