Alacsony ferritin gyermekeknél

A ferritin egy sejtben található fehérje. Megköti a vasat, hogy tartsa rá, amíg a szervezetnek szüksége van rá. A ferritin mennyiségének mérése a gyermek vérében segít az orvosoknak abban, hogy mennyi vasat tárolnak a szervezetben. A ferritinszintek mérése sokkal segítőkészebb, mint a vér vasszintjének mérése, mivel a ferritin gyakran még akkor is alacsony lehet, mielőtt az alacsony vasérzékenység tünetei jelentkeznének, és a ferritin szintje nem befolyásolja a gyermek étrendjét.

A vas és a ferritin közötti kapcsolat

A vas fontos ásványi anyag, amely segíti a vörösvérsejtek oxigént az egész szervezetben, és segít a szervezetnek energiát előállítani. A gyerekek vasból vasat kapnak a táplálékból, amely gazdag vasból, például vörös húsból, tojásból, tofuból, zöld leveles zöldségekből és dúsított gabonafélékből származik, Ha nincs elegendő vas-tárolt ferritin a sejten belül, akkor a gyermek vasveszélyt okozhat , Vagy olyan hiány vagy vas, amely problémákat okoz a sejtek oxigénellátása és az energia egész testében.

Ferritin teszt

A gyermekek rendszeresen vérvizsgálatot végeznek, például teljes vérkép, mint egészségügyi szűrőeszköz a rendszeres egészségügyi ellenőrzések során. Ha ez a rutin vérvizsgálat alacsony hemoglobinszintet mutat, akkor az orvosok ferritin tesztet rendelhetnek, mert ez azt jelentheti, hogy a gyermek túl kevés vasat tartalmaz a testében. Az orvosok akkor is ellenőrizhetik a ferritinszintet, ha a gyermeknek olyan tünetei vannak, amelyek vérszegénység, például sápadt bőr, gyengeség, fáradtság, gyors szívverés vagy szédülés jele lehet.

Kezelés

Mivel az alacsony ferritin általában alacsony mennyiségű vasat jelent, a gyermek valószínűleg vas kiegészítéseket fog elkezdeni. Rendszerint több hétig tart, amíg a ferritin szintje visszatér a normális szintre, és a vérvizsgálatokat megismétlik, hogy újra megvizsgálják a ferritin szintjét, miután a gyermek néhány hónapon keresztül vas-kiegészítőket vett.

Okoz

A gyermekek általában vashiányosak, mert nem kapnak elég vasat a táplálékukban. Azok a csecsemők, akik tizenkét hónapos kor előtt kezdik a tehenet, és nem kapnak anyatejet, a vasmézett gabona vagy vas-dúsított tápszer vasveszteséget is eredményezhet. Alacsony vasalattá válhat, hogy a test képtelen felszívni a vasat a bélből vagy tizenéves lányokból a nehéz periódusok miatt bekövetkező vérveszteségből. Ha egy gyermeknek vas-hiánya van, azonnali kezelést kell kapnia a súlyos egészségügyi problémák megelőzése érdekében.

Ha bal kezeletlen

A kezeletlen vashiányos anaemia a gyermek fejlődő agyát és testét érinti. A súlyos anaemia a gyermekek fejlődésbeli késéseit idézheti elő, ami azt jelenti, hogy bizonyos mérföldkövekkel találkozik, mint például a gyaloglás és a beszélgetés. Az alacsony vas miatt a gyermekek is érzékenyebbek a fertőzésekre.