A tesztoszteron hatása a transznemű emberre

Transzszexuális egyének számára a hormonterápia kezdete izgalmas lehet és szorongást okozhat. Mivel a transz ember genetikai neme nem egyezik az agy nemével, tesztoszteron terápiát alkalmaznak, hogy segítsenek maszkulinizálni testét. Amikor egy nőstény nő, aki elkezdi a tesztoszteron felvételét, átmegy a férfi pubertáson.

Az alkalmazás módja

A Vancouver Coastal Health Transgender Egészségügyi Programja szerint a tesztoszteron adagolásának módja befolyásolhatja a biológiai változás gyorsaságát és mértékét. A beadás lehet intramuszkuláris vagy injektált, transzdermális, vagy patch vagy krém, vagy orálisan, tabletta formájában. A transzdermális beadás ugyanolyan mértékű maszkulinizációt eredményez, mint az injekció, de hosszabb időre is szükség lehet a menstruációs periódusok megszüntetésére és az arc- és testszőrzet növekedésének ösztönzésére. A szájon át adott tesztoszteron nem feltétlenül képes hatni a menstruáció megállítására.

Hónapok 1-3

A tesztoszteron terápia megkezdése utáni első három hónapban a nemi hajtóerő tendenciát mutat. A hüvely szárazabbá válik, és a klitorisz mérete általában egy-három centiméterrel növekszik. Az arc- és a mellkasi haj növekedni kezd, a kar és a szőrzet vastagabb és durvább lesz. A felső test ereje és az izomtömeg növekedése. A testzsír eloszlik a csípőtől a derékig, ami még férfias alakot teremt. A faggyú- és akne-kitörések fokozott termelése gyakori.

Hónapok 3-6

A menstruációs időszak általában a tesztoszteron terápia hatodik hónapjában megszűnik. A harmadik hónap elteltével a hang elkezd megváltozni, repedezni és elmélyülni, mint egy serdülő fiú. Az izomtömeg a mellkasban nő és a májban lévő zsír csökken, bár a mell nem teljesen eltűnik. A mellkasi maszkulinizáció mértéke a mellek méretétől függ a terápia megkezdésekor. Sok FTM választja az emlődaganat csökkentését, vagy a “felső műtétet”, hogy a mellkas teljesen férfi legyen.

Egy év és azon túl

Az arcszőr teljes növekedése egy-négy évig tart. Egy év múlva a tesztoszteronon elkezdődhet a fejszőrzet, vagy a hímnemű kopaszodás. A hangszintek “férfi” szintre esnek. Hasi súlygyarapodás fordulhat elő. A csikló tovább növekszik, és akár 5 cm-t is elérhet, ha teljesen feláll. A lábak növekedhetnek, az izomtömeg és a felsőtest ereje tovább növekszik. A vizelet és a testszag illata megváltozhat.

A tesztoszteron mellékhatásai

A tesztoszteron terápia jelentős fizikai és érzelmi mellékhatásokkal járhat. A hangulati ingadozások és a fokozott harag gyakran jelentettek. Mivel a tesztoszteron a májban metabolizálódik, fontos a májfunkció rendszeres vérvizsgálata. A petefészkek tesztoszteron jelenlétében megszűnnek az ösztrogéntermeléssel, így az osteoporosis kockázata. A megnövekedett étvágy súlygyarapodáshoz vezethet, különösen azok számára, akik még nem végeztek műtétet, mivel a mellekben felesleges zsírlerakódás megnehezíti a mastectomia kialakulását.