A tej lúgos vagy savas?

A szervezet működéséhez a vérben, a nyálban, a vizeletben és a sejtekben és környékén lévő folyadékoknak megfelelő egyensúlyt kell tartaniuk a savasság és a lúgosság között, más néven a pH-mérlegnek. Az egészséges, oxigénben gazdag vér pH-ja 7,365 és 7,45 között van, vagy kissé lúgos. Az Ön által fogyasztott táplálék befolyásolja ezt a pH-egyensúlyt, vagy úgy, hogy segít a szervezetnek megőrizni a természetes alkáliállapotát vagy ideiglenesen kiszorítja a savasságot, amint azt a “Journal of Environmental and Public Health” 2012-es kiadványa felülvizsgálja.

Tehéntej

A tehéntej, mint a tej- és állati termékek többsége, egy savképző élelmiszer. Mint minden élelmiszer esetében, a test pH-jának pH-értékét az anyag metabolizálásából származó végtermékek határozzák meg, nem maga a tej pH-ja. A teljes adag vagy sovány tej 3,5 dkg adagja csak enyhén savképző, ami a savak terhelését 0,7 milliekvivalens vagy 1 ekvivalens mennyiségű vesékre helyezi. Az egész elpárologtatott tej csak kissé savasabb formában van, és a vesék 1,1 milliekvivalens savtartalmúak. Összehasonlításképpen, a tehéntejből készült, sima, feldolgozott sajt 3,5 dkg adagja potenciális savterhelést eredményez 28,7 milliekvivalens és sokkal savasabb formában, mint a tej.

Savas táplálkozási hatások

A táplálék fő hatása savas formájú élelmiszerekben kétszeres: kimeríti a szervezet lúgtartalmát, elősegíti az acidózist vagy a savas felhalmozódást. A szervezet összetett fiziológiai mechanizmussal rendelkezik ahhoz, hogy semlegesítse, majd megszüntesse a felesleges savas felhalmozódást, elsősorban a vesék, a tüdő és a bőr révén. A fenntartott alkálifémvegyületeket a savak pufferelésére használja, így nem károsítják a finom szöveteket, mivel megszűnnek. Mivel a vesék csak egy bizonyos mennyiségű szilárd sav naponta kiküszöbölhetők, az acidózis akkor jelentkezik, amikor túlsűríti a savképző élelmiszereket. Az acidózis megzavarja a normál sejtműködést, és számos különböző egészségügyi problémát, köztük csontritkulásokat, köszvényt és rheumatoid arthritist állíthat be.

Alkáli-formáló élelmiszerek

A szervezet lúgtartalmának feltöltése és az egészséges pH-szint fenntartása érdekében Dr. “The Alkalize or Die” szerzője, Dr. Theodore Baroody azt javasolja, hogy kövessék a 80/20 szabályt, amely 80 százalékos lúgosító ételeket és 20 százalékos savas ételt fogyaszt, alakítás. A legtöbb zöldség és gyümölcs alkáliaképző – kivétel a bőr nélküli burgonya, áfonya, áfonya, szilva és szilva, amelyek mindegyike enyhén savas formájú. Az amarant, a köles és a quinoa alkálifémképző szemek, de a legtöbb egyéb gabona, beleértve a barna rizst és a teljes búzát, savképző. Sok hüvelyes, néhány dió és mag és a legtöbb gyógynövény lúgos formájú élelmiszer.

szempontok

Nem minden tejfajta savképző. Míg a pasztőrözött kecsketej a tehéntej mellett kissé savas kategóriába esik, a nyers kecsketej kissé lúgos. A manduladék lúgos formájú, és alternatívát kínál a tehéntejnek. Dr. Baroody szerint a szójatej semleges hatással van a szervezet pH-szintjére – ez nem lúgos vagy savképző. A nem lágyított gyümölcslé, zöldséglevek, citromvíz, zöld tea és a levelekből vagy gyökerekből készült gyógynövény egyéb lúgos formájú italok.