A lenmag még mindig egészséges a főzés után?

A lenmagok az elmúlt évek népszerűségében nőttek, köszönhetően a számos egészségügyi előnynek. Ezek az egészséges magok egészben vagy földön találhatók, és lenolaj is vásárolható. A lenmag egy sokoldalú élelmiszer, amelyet fel lehet hinteni a reggeli gabonákon vagy joghurton, vagy hozzáadhatjuk a süteményt vagy a salátát. Beleértve a lenmagot minden receptben sütés közben, függetlenül attól, hogy palacsinta, muffin vagy süti, nem csak crunch és dió ízű, hanem javítja az élelmiszer tápértékét.

Tápérték

Egy evőkanál nyersen vagy főzött teljes lenmagból álló evőkanál 50 kalóriát, 4,5 gramm teljes zsírt, 2,5 gramm alfa-linolénsavat, 2,2 gramm fehérjét, 3 gramm szénhidrátot és 3 gramm étkezési rostot tartalmaz, a Flax Council szerint Kanada. Ugyanolyan nyers vagy főtt lenmagolaj, 36 kalóriát, 3,3 gramm zsírt, 1,8 gramm alfa-linolénsavat, 1,6 gramm fehérjét, 2,3 gramm szénhidrátot és 2,2 gramm étkezési rostot tartalmaz.

Alfa-linolénsav

Az alfa-linolénsav egyfajta omega-3 zsírsav, amely egészséges módon védi a lenmagot. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a Flax Council of Canada szerint a faanyag magok zsírsavprofilját, beleértve az alfa-linolénsavat is, akár 212 vagy 662 fokos fűtése esetén 60 percen keresztül hevítették. Egy másik tanulmány a zsírsavprofilot hasonlította össze a nyers lepénymagot vagy a kenyérrel fõtt lenmagot négy hétig fogyasztó nõk vérében. Nem találtunk szignifikáns különbséget, ami azt jelzi, hogy a lenmagok alfa-linolénsav biohasznosulása hasonló, akár nyers, akár főtt.

lignans

A lenmag a lignánok legjobb táplálékforrása, amely a Linus Pauling Intézet szerint humán ösztrogénhez hasonlít és imitálja az emberi ösztrogént, és képes védeni a hormonokkal kapcsolatos rákokat, például a mell, méh, petefészek és prosztatarák. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kenyér kenyérkéregében és centrumában mért mennyiségű lenmag a tészta hozzáadásával megegyező mennyiségnek felel meg, amint azt a Kanadai Flax Tanács megállapította, ami azt jelzi, hogy a lignánokat nem befolyásolja a hő és a sütési folyamat . Más tanulmányok is egyetértenek ezzel a megállapítással, hogy a lignánokat nem befolyásolja hő.

Rost

A lenmagok az oldhatatlan és oldható rostok jó forrását jelentik, amelyet sütés vagy magas főzési hőmérséklet nem befolyásol. Az oldhatatlan rost segít a székrekedés megelőzésében, míg az oldható rost segít a rossz koleszterinszint csökkentésében, és így csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Sütés lenmaggal

Mivel a lenmagok táplálkozási értékét nem befolyásolja hő vagy főzés, bármely receptben felhasználható táplálékkiegészítéshez, legyen az kenyér, muffin, sütemény, sütemény, palacsinta vagy zabpehely. Javasoljuk, hogy a lenmagot az utolsó pillanatban adják hozzá, ha lehetséges, mert hosszabb ideig hagyja el a folyadékot.