A hummus jó neked?

A hummus egyfajta bean dip. A “hummus” név az arab szóból származik a csicseriborsóhoz, és évszázadok óta a Közel-Keleten evett. Függetlenül attól, hogy több rostot és babot szeretne bevinni az étrendbe, vagy csak kíváncsi, hogy vajon a hummus is beletartozik-e az étrendben, a hummus táplálkozási tényeinek és előnyeinek ismerete segíthet a döntéshozatalban.

A hummus sokféle változata létezik, de a klasszikus hummus a főtt csicseriborsó, más néven garbanzo bab, citruslé, tahini tészta és olívaolaj pácolt keverékét tartalmazza. Élvezheti a fokhagymával, napra szárított paradicsommal vagy egyéb fűszerekkel ízesített humuszot is. A standard humuszos USDA adag csak 1 evőkanál, ezért fontos, hogy megmérje hummus adagjait, hogy elkerülje a kétszeres vagy háromszoros adag mennyiségét.

1 evőkanál. A kereskedelemben kapható hummus 25 adag kalóriát tartalmaz, az USDA Nutrient Data Laboratory által megállapított szabvány szerint. Ezek közül a kalóriák közül 11,6 vagy 46 százaléka zsíros. A hummusban lévő zsír elsősorban többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírokból áll, mindössze 0,2 g egészségtelen telített zsírokkal. Egy evőkanál humuszban 1 g szál, 1,18 g fehérje és 2 g szénhidrát adagonként. A hummus csak 57 mg nátriumot tartalmaz 1 evőkanál.

Az egészséges zsír és az alacsony zsírtartalmú zsírok teszik a hummuszot jó snack vagy mellékétel. Az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok segítik az agyat egészségesnek, táplálékot biztosítanak a sejtjeiknek és segítenek megőrizni a szívét. A csicseriborsó rostja segít abban, hogy maradjon tele, valamint segítse az emésztést. A kalóriák 45-65 százaléka, vagy 203-293 g szénhidrátra van szüksége, ha egy 1800 kalóriás étrendet követ. A humuszonkénti evőkanál 2 gramm szénhidrát egészséges szénhidrát. A hummusnak nincs cukor és viszonylag kis mennyiségű nátriumja, ami segít a táplálkozás megtartásában.

A hummus bevitele az étrendbe egy jó választás, feltéve, hogy figyelemmel kíséred az étkezésed mennyiségét, és óvatosan kiválasztod az ételeket, melyeket párosít a hummusral. Válassza ki a 100 százalékos teljes kiőrlésű kekszet aprított búzával, teljes kiőrlésű pita kenyérrel, lapos kenyérrel vagy teljes kiőrlésű bagel zsetonnal a táplálékért. A hozzáadott táplálkozás érdekében zúzza le a zöldségeket a krumpli helyett humuszba. Ha humuszt csinál otthon, cserélje ki az olajat zsírmentes joghurttal, hogy csökkentse a zsírok kalóriáját. Olvassa el a kereskedelmi forgalomban kapható hummus címkéjét, mivel sokszor változik a márkák közötti kalória, nátrium és zsírtartalom.

Összetevők és adagolási méret

Tápanyag-információ

Előnyök

szempontok