A hajlakk káros?

A hajlakk kozmetikai termék, amely a hajat a helyén tartja. Számos különböző márkanév és készítmény létezik, amelyek mindegyike különböző összetevőket tartalmaz. Miközben több kutatásra van szükség a hajspray egészségügyi hatásaival kapcsolatban, egyes összetevők bizonyos esetekben káros hatással vannak az egészségre.

Hozzávalók

A Hairspray egy vagy több hajtóanyag mellett hatóanyag-polimert és oldószert tartalmaz. Általában egy szivattyúval vagy aeroszolos fúvókákkal ellátott tartályban jönnek, A polimerek felelősek a hajlakk ragasztási hatásaiért, míg az oldószereket használják az összetevők oldatba való feloldására. A hajlakkok közös polimerei közé tartoznak a polivinil-pirrolidon (PVP), a növényi gumik és az arab gumi, míg az alkohol és szénhidrogének alkotják az oldószert. Más összetevők, például propilénglikol, izobután, propán és illat is jelen lehetnek.

A veszély előzményei

Az 1970-es évek előtt a hajspray tartalmazta a kémiai vinil-kloridot, amely az aeroszolos dobozok hajtóanyagaként szolgált. Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint a vinil-klorid ismert rákkeltő anyag, amely az ember angiosarcomájához kötődik. Még inkább aggasztó, hogy a gyártók közel egy évtizedig tisztában voltak a vinil-klorid mérgező hatásaival, mielőtt eltávolítanák a piacról. A vinil-klorid-metilén-kloridot felváltó propelláns később emlékeztetett hasonló rákkeltő hatások miatt. A PBS honlapja szerint nem ismert, hogy a hajlakkban jelenleg használt összetevők biztonságosak-e emberi felhasználásra.

Egészségügyi hatások

Bár a hajspray-ek már nem tartalmaznak vinil-kloridot vagy metilén-kloridot, sok készítményben lévő összetevők továbbra is káros egészségügyi hatásokat okozhatnak a fogékony egyénekben. A Centers for Disease Control szerint nem ismert, hogy a propilénglikol – a közös hajspray összetevő – rákot okozó tulajdonságokkal rendelkezik. A legtöbb hajlakk egy olyan összetevők csoportját tartalmazza, amelyeket egyszerűen “illatként” említenek. Mivel a különleges összetevők nem szerepelnek a címkén, lehetetlen pontosan megítélni a biztonságukat.

További kockázatok

Miközben a hajspray összetevők krónikus egészségre gyakorolt ​​hatásai kissé ellentmondásosak, az azonnali veszélyeket jobban megértik. A szalvétakrémek tüzet és személyi sérülést okozhatnak nyílt lángnak kitéve, és azokat közvetlen hőforrásoktól távol kell tartani. A Drug Information Online szerint a denaturált alkohol, a fluorozott szénhidrogének és más hajspray összetevők belélegzése akut mérgezéshez vezethet, amelyet olyan tünetek jelentenek, mint az alacsony vérnyomás, a légzési nehézség és a kóma. A bőr, a szem vagy a tüdő irritációja érzékeny személyeknél is előfordulhat.

szempontok

Kereskedelmi titkos törvények védik azokat a gyártókat, akik úgy döntenek, hogy nem hozzák nyilvánosságra a kozmetikumok címkéin szereplő összes összetevőt, és bizonyos esetekben lehetetlenné teszik a pontos biztonsági értékelést. A hajspray egészségkárosító hatásait befolyásoló tényezők közé tartozik az expozíció hossza és gyakorisága, a személyes egészségkultúra és más ismeretlen változók.