A gyümölcsökben található vitaminok listája

A gyümölcsök táplálékban gazdag élelmiszerek, amelyek közül a legtöbb biztosítja legalább a vitaminok kis mennyiségét, kivéve a B-12 vitamint, amely csak az állati eredetű élelmiszerekben található meg. A különböző színű gyümölcsök étkezése segít abban, hogy a lehető legjobb tápanyag-összetételt kapja, mivel a különböző színek gyakran eltérő tápanyagprofilot jeleznek. A fóta és az A, C és K vitaminok a leggyakrabban a gyümölcsben jelentős mennyiségben találhatók.

Vízben oldódó vitaminok

A legtöbb gyümölcs jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amelyre szüksége van ahhoz, hogy az ínyed egészséges és gyógyító sebeket tartson. A narancs, a kivi, a szamóca és a mangó minden egyes adagban legalább 100 százalékos C-vitamin napi értéket biztosít. Egy csésze szeletelt szamóca és egy közepes narancssárga színű, mindegyik 10% -át biztosítja a folátnak, a B-vitaminnak a vörösvértestek kialakulásához és a születési rendellenességek megelőzéséhez.

Zsírban oldódó vitaminok

Egy csésze kockára vágott sárgadinnye az A-vitamint több mint 100% -át tartalmazza, és egy csésze mangó vagy görögdinnye 36 és 17 százaléka a DV-nek ez a vitamin, amely szerepet játszik az immunrendszer működésében és a látásmódban. Bár a K-vitamint nem találjuk jelentős mennyiségben az összes gyümölcsben, egy csésze szőlő biztosítja a DV 17% -át, és egy kiwi gyümölcs 35% -át a DV-nek. K-vitaminra van szükség az erős csontok kialakulásához és vérrögök kialakulásához.