A ghee egészséges?

A Ghee egy sor tisztázott vaj, amelyet otthon készíthet vagy vásárolhat kereskedelmi forgalomban. Nem kell hűteni, mert nem tartalmaz tejszárazanyagot, és megkülönböztető és illatos íze van, amely különbözik a tiszta vajtól. A Ghee hihetetlenül rugalmas összetevő, de teljesen zsírból áll, ezért nem egészséges, hogy nagy mennyiségben enni.

Egy evőkanál ghee körülbelül 135 kalóriát tartalmaz, melyek mindegyike zsírból származik. Ez a kis mennyiségű ghee 15 gramm zsírt és 9 gramm telített zsírt tartalmaz, vagyis az ajánlott napi érték 45 százaléka. Egy evőkanál ghee is 45 mg koleszterin, vagy 15 százaléka a napi érték. A Ghee nem tartalmaz nátriumot, szénhidrátokat, rostokat, cukrot és fehérjét.

Bár a ghee teljesen zsíros, fontos megjegyezni, hogy a zsírnak néhány alapvető tulajdonsága van az egészségnek és még a fogyásnak is. A Centers for Disease Control szerint a zsír a napi kalóriák körülbelül 20-35 százalékát teszi ki. Az egészséges zsírok segítenek olyan feladatok teljesítésében, mint a sejtmembrán szerkezetének megőrzése, lehetővé téve a szervezet számára, hogy felszívja a tápanyagokat és ösztönözze a megfelelő immunrendszer működését. Azonban a legtöbb ghee zsír kalóriája telített zsírból származik, és a CDC azt tanácsolja, hogy a teljes napi kalóriát a telített zsírtól legfeljebb 10 százalékig korlátozzák. A nagy mennyiségű telített zsír fogyasztása a szívbetegségek és a cukorbetegség fokozott kockázatával jár.

A Ghee-t általában indiai főzésben használják, de könnyű helyettesíteni a vajat, és hosszabb ideig tárolható. Ugyancsak magasabb a dohányzási pont és összetettebb ízprofil. Ahhoz, hogy a ghee magad, olvasztva vajat egy serpenyőben, és hozza a megolvadt vaj forrni. Kapcsolja le a hőt és párolja a vajat kb. Nyolc percig, amíg barna lesz és tartós réteg habot alakít ki. A tej szilárd anyagai a pohár aljára süllyednek. Törölje le őket egy törülközővel vagy egy sörtörlővel, és tartsa a feszített gheit egy légmentesen lezárt tartályban.

Nincs olyan tudományos tanulmány, amely véglegesen összekapcsolta a ghee-t bizonyos egészségügyi előnyökkel, de egyes ayurveda gyakorlók úgy vélik, hogy jobb a test számára, mint a sima vaj. Dr. Vasant Lad, az Albuquerque-i New Mexico-i Ayurvedikai Intézet igazgatója szerint a ghee elősegítheti a rugalmasságot és a testben lévő kötőszövetek kenőanyagaként működhet. Ahelyett, hogy a ghee-t, mint egyszeri gyógymódot vagy egészséges ételre támaszkodnának, azonban a legbiztonságosabb az étrendi igények kielégítése a tápláló ételek széles választékával. A személyre szabott táplálkozási tanácsadáshoz beszéljen orvosával vagy regisztrált dietetikusával.

Táplálkozási tények

Tulajdonságok

Készítmény

szempontok