A fruktóz-kukoricaszirup negatív hatásai

Az elmúlt években nagy fruktóz-kukorica szirupot alaposan megvizsgált. A feldolgozott élelmiszerekben, például a süteményekben, a granola bárban, salátaöntetekben, szószokban és üdítőitalokban található szirup olyan szeszezett édesítőszer, amely közel azonos a szacharózzal, más néven asztali cukorral. Kémiai szempontból a magas fruktóz kukorica szirup 50-55 százalék fruktóz, ami természetes cukor a gyümölcsökben. Arra hivatkoztak, hogy a HFCS ugyanúgy jár el, mint az asztali cukor a szervezetben, de más érvek szerint a HFCS eltér az asztalcukrotól, és számos negatív hatáshoz vezet.

Hozzájárulhat az elhízáshoz

A cukor túlzott fogyasztása bármilyen formában súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezet. A magas fruktóz-kukoricaszirup megnöveli az elhízás kockázatát, írja Mark Hyman orvos és Jillian Michaels fitness edző. A 2004-ben az “American Journal of Clinical Nutrition” című tanulmány szerint a HFCS-t tartalmazó édesített italok fogyasztása az elhízás-járványhoz kapcsolódhat. A tanulmány szerzői azt állították, hogy a fruktóz nem ösztönzi az inzulinszekréciót vagy a leptin termelést, mindkettő segít a testtömeg szabályozásában és az élelmiszerfogyasztásban. Így a gyümölcscukor az étrendben túlzott energiabevitelhez és súlygyarapodáshoz vezethet.

Sok minta higanyt tartalmaz

A magas fruktóz-kukoricaszirup a vegyszereket és a toxinokat tartalmazza, amelyek a szervezet számára károsak, Hyman szerint. Egy 2009-ben közzétett, a “Környezetegészségügy” című tanulmányában a kutatók higanyot, mérgező anyagot fedeztek fel, 20 kereskedelmi HFCS mintából kilencben. Habár a higany mennyisége a különböző termékek és minták között változik, a higanytartalmú HFCS-élelmiszerek túlzott mennyiségű nehézfém-felhalmozódása káros egészségügyi hatásokhoz vezethet. A rövid távú hatások közé tartozik a mellkasi fájdalom, émelygés, szemirritáció, fejfájás és látászavarok, a hosszú távú hatások közé tartozik a szorongás, az étvágytalanság, a fáradtság és a feledékenység.

Nem elégedett

A HFCS rögtön étvágyat hagy el éhesnek, ami arra késztet, hogy több élelmet keressen és enni, hogy kielégítse az éhségedet. A túlzott táplálékbevitel meghaladja az égési sebzést, ami súlygyarapodáshoz vezethet. A tiszta fruktóz nem aktiválja ugyanazokat a teljességi jeleket, amelyekre a glükóz aktiválódik, Kathleen Melanson szerint “mi olyan rossz a magas fruktóz kukorica szirupban?” A “Eating Well” -ben. Mivel a HFCS nem pusztán fruktóz, azonban úgy tűnik, hogy az étvágyat szabályozó hormonokat aktiválja az asztalcukorhoz hasonló módon. Bár kevés bizonyíték áll rendelkezésre arra nézve, hogy a HFCS jobban befolyásolja az étvágyat, mint a többi cukor, az a tény, hogy befolyásolja az étvágyat, korlátozza a fogyasztást és további kutatásokat.

A hozzáadott cukrok rosszul vannak

A cukor bármilyen formában negatív egészségi állapotokhoz vezethet, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és az irritábilis bél szindróma. A nagy dózisú cukor bármilyen formában történő fogyasztása problémás, állítja Peter Beyer a “Mi olyan rossz a magas fruktóz kukorica szirup?” A “Eating Well” -ben. Ragaszkodjon az egészséges táplálékhoz, és mérsékelten élvezze a cukros ételeket, korlátozza a feldolgozott ételek és az ételeket hozzáadott cukrokat.