A főtt tojás bélgáza

Ha a bélgázokat más gyomortömbökkel együtt fogyasztják, miután eszik a főtt tojást, akkor a tojásoknak étrendi intoleranciája lehet. A tojás intolerancia olyan állapot, amely emésztési szövődményeket okoz, amikor tojást fogyaszt. A tojás-intolerancia különbözik a tojás allergiától. A tojás intoleranciát az emésztőrendszerben található enzimek hiánya okozza, míg a tojás allergia az immunrendszer túlzott reakciója a tojások fehérjéinek. A tojásallergiák több tünetet is okozhatnak az emésztő szövődményeken kívül.

A tojás intoleranciája akkor következik be, ha nem tudjuk megemészteni a tojás sárgáját, a tojás fehérjét vagy mindkettőt. Miután elfogyasztott egy ételt, a vékonybélben enzimeket hoznak létre, hogy lebontják az élelmiszerben lévő cukrokat és fehérjéket. Ha nem termel megfelelő enzimet a tojásban található fehérjék megemésztéséhez, akkor a tojásból származó fehérjék megmaradnak és maradnak a bélben. Miután a fehérjék belépnek a vastagbélbe, körülötte baktériumok keletkeznek, ami a leggyakoribb tojásérzékenységi tüneteket okozza.

A tojásérzékenységgel kapcsolatos leggyakoribb tünetek közé tartoznak a túlzott gáz, puffadás, gyomorfájás, fájdalom, hasmenés, émelygés és hányás. A tojásérzékenység tünetei tipikusan 30 perc vagy akár két óra elteltével alakulnak ki a tojás fogyasztása után. A tünetek súlyossága attól függhet, hogy milyen intoleráns a fehérjék. A belek bizonyos mennyiségű enzimet termelhetnek, amelyek részben megemésztik a fehérjéket, vagy egyáltalán nem termelnek enzimeket. Ha súlyos hasi fájdalommal jár, vagy vért észlel a hányással vagy székletben, azonnal hívja orvosát.

A tojás intolerancia gyógyíthatatlan, de azonosítás és elkerülés révén kezelhető. Beszéljen kezelőorvosával vagy gasztroenterológussal, hogy megkapja az Ön állapota klinikai diagnózisát. Miután diagnosztizáltak, el kell kerülni a tojás és tojás melléktermékek fogyasztását. A tojásokat más név alatt összetevőként is lehet címkézni. Például a következő összetevők mindegyike tojásból: globulin, albumin, livetin, tojáspor, ezucin, fehérje, lecitin, ezlobulin és vitellin. A szövetségi kormány megköveteli, hogy a csomagolt élelmiszerek feltüntessék a tojások használatát a termék címkéjén. Óvatosan olvassa el a címkéket, mielőtt elfogyaszna valamilyen élelmiszert.

Mivel a tojásérzékenység és a tojás allergiák általánosan zavarosak, beszélnie kell orvosával a tüneteiről. A tojás allergiája életveszélyes tüneteket okozhat, ha súlyos allergiás reakciója van. Ha a tojás fogyasztása után csalánkiütéseket, bőrkiütéseket, orrdugulást vagy asztmát fejleszt, valószínűleg allergiát, nem intoleranciát okoz.

Egg Intolerance

Tünetek

Kezelés

Megfontolás